Een zeldzaam tafelblad dat werd gebruikt voor het meten van vloeistoffen, is een van de archeologische vondsten op een locatie in Jeruzalem waarvan men denkt dat het ooit de plek was van een groot stadsplein op de weg die circa 2000 jaar geleden leidde naar de Tweede Tempel.

Opgravingen door de Israel Antiquities Authority in het City of David National Park hebben naast het tafelblad tientallen stenen meetgewichten van verschillende afmetingen aan het licht gebracht, wat aangeeft dat de site ooit een bruisende marktplaats was in wat bekend stond als de lagere stad van Jeruzalem.
De markt lijkt een brandpunt van handel langs de pelgrimsroute in Jeruzalem te zijn geweest. Er was echter niet alleen een markt, ook waren er kantoren van de “Agoranomos”, ofwel de ambtenaar die belast was met het reguleren van gewichten en metingen in de stad.

De belangrijkste vondst is echter een gedeelte van een “standaard volume” tafel met twee diepe holtes, elk met een afvoeropening aan de onderkant. Het gat kon gemakkelijk worden dichtgestopt, de holte tot de rand gevuld, waardoor een standaardvolume werd gegeven. Daarna werd de plug weer verwijderd om de vloeistof in een container te laten weglopen, verklaarde prof. Ronny Reich, die de vondst onderzoekt.

“Dit is een zeldzame vondst,” zei Reich. “Andere stenen artefacten waren erg populair in Jeruzalem tijdens het tijdperk van de Tweede Tempel, maar tot nu toe hebben opgravingen in Jeruzalem slechts twee vergelijkbare tafels blootgelegd die werden gebruikt voor het meten van volume: één tijdens opgravingen in de Joodse wijk en een andere in de Shu’afat-opgravingen in Noord-Jeruzalem. “

De stenen gewichten die in de omgeving worden gevonden, zijn ook opmerkelijk omdat ze specifiek bedoeld zijn voor het tijdperk van de Tweede Tempel, waardoor de theorie dat de site een marktplaats was, verder werd versterkt.
“De gevonden gewichten zijn van het type dat gewoonlijk in Jeruzalem werd gebruikt,” zei archeoloog Ari Levi, een van de directeuren van de site. “Het feit dat er stadsspecifieke gewichten op de site waren, geeft de unieke kenmerken van de economie en de handel in Jeruzalem tijdens de Tweede Tempelperiode aan, mogelijk vanwege de invloed van de Tempel zelf.”
Volgens Reich dateren meer dan 90% van dit soort steengewichten uit de Tweede Tempelperiode, waardoor ze een uniek fenomeen in Jeruzalem zijn.

Ondertussen hebben Nahshon Szanton, Moran Hagbi en Meidad Shor van de Israel Antiquities Authority, die de opgravingen langs de bedevaartsweg leidden, in de straat die naar de Tweede tempel leidde een groot open verhard gebied aan het licht gebracht. Dit lijkt te hebben gediend als het belangrijkste plein van de lagere stad, dat waarschijnlijk zowel handelaren als klanten zou hebben aangetrokken.
“De volume-standaardtafel die we hebben gevonden, evenals de steengewichten die in de buurt zijn ontdekt, ondersteunen de theorie dat dit de plaats was van enorme handelsactiviteiten, en misschien kan dit wijzen op het bestaan ​​van een markt,” zei Levi.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   07-01-2020
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:    IAA
Website: joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב