De Internationale Mars van de Levenden zal in mei twee belangrijke marsen houden onder de vlag ‘Together We Remember’.

De Internationale Mars van de Levenden begint dit jaar zijn herdenkingen in Boedapest aan de vooravond van de Holocaustherdenkingsdag op 6 mei met een mars ter gelegenheid van 80 jaar sinds de vernietiging van het Hongaarse Jodendom tijdens de Holocaust.

Onder leiding van 80 Hongaarse overlevenden van de Holocaust en vergezeld door duizenden anderen, zal de mars beginnen bij de Dohany-synagoge, grenzend aan de geboorteplaats van Theodor Herzl – de vader van het moderne zionisme – en eindigen met een ceremonie op het Keleti-treinstation, waar de eerste deportatie plaatsvond. van Joden van Boedapest tot Auschwitz-Birkenau plaatsvond.

Na de formele ceremonie zal een “Train of the Living” vertrekken naar Auschwitz op een reis die het pad volgt van de dodentransporten vanuit Hongarije.

Vergezeld door honderden Hongaarse studenten zal de trein aankomen in Oswiecim, waarna zij zich zullen voegen bij de duizenden deelnemers die zich in Auschwitz hebben verzameld.

Meer dan 550.000 Hongaarse joden kwamen om in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Binnen enkele weken in het voorjaar van 1944 kwam het merendeel van deze slachtoffers om in Auschwitz-Birkenau of tijdens dodenmarsen naar Oostenrijk.

De belangrijkste mars – de 36e Internationale Mars van de Levenden – zal plaatsvinden op Jom Holocaust Remembrance Day en doorkruist het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord en ter ere van degenen die het hebben overleefd.

De mars zal de oproep van ‘Nooit meer’ hernieuwen – een gelofte die op 7 oktober werd verbroken toen de staat Israël en het Joodse volk de ernstigste wreedheden sinds de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust moesten doorstaan, wat leidde tot een ongekende golf van mondiaal antisemitisme. .

De mars zal worden geleid door 55 overlevenden van de Holocaust uit landen over de hele wereld, onder wie 21 overlevenden van de Holocaust uit Hongarije en zeven overlevenden van de Holocaust die ook persoonlijk werden getroffen door de aanslagen van 7 oktober door Hamas-terroristen in het zuiden van Israël.

‘Een constante herinnering’

Shmuel Rosenman en Phyllis Greenberg Heideman, respectievelijk voorzitter en president van de International March of the Living, zeiden in een verklaring:

“De March of the Living van dit jaar heeft een diepgaande betekenis, omdat de verschrikkingen uit het verleden verweven zijn met de huidige voortdurende nachtmerrie waarmee de staat Israël wordt geconfronteerd. Het recente onbegrijpelijke bloedbad op 7 oktober herinnert ons voortdurend aan de aanhoudende dreiging die uitgaat van antisemitische haat.

“Dit jaar begrijpen we meer dan ooit waarom het in stand houden van de herinnering aan de Holocaust nog steeds essentieel is. De strijd tegen de voortdurende en overweldigende golf van antisemitisme maakt de herinneringsmissie van de March of the Living belangrijker en relevanter dan ooit. We zullen krachtig blijven lesgeven over de geschiedenis van de Holocaust, en we zullen ons blijven verenigen tegen antisemitisme. ”

Tot de mensen die een stem uitbrengen en zich inzetten voor het belang van herdenking en veerkracht zullen naar verwachting duizenden joodse en niet-joodse studenten en volwassenen van over de hele wereld behoren; presidenten van universiteiten in de Verenigde Staten en Canada; een wereldwijde delegatie van top TikTok-makers; Pastor Larry Huch, vertegenwoordiger van de New Beginnings Church en Pastor Larry Huch Ministries; en een delegatie van de transnationale wetshandhaving.

De March of the Living, KKL-JNF in Israël, het Joods Agentschap en de Hongaarse Joodse Erfgoedstichting MAZSOK zullen gezamenlijk een internationale conferentie houden in Boedapest, gericht op de Holocaust van het Hongaarse Jodendom.

Aan deze conferentie zullen jonge Joodse leiders uit heel Europa deelnemen, geïnitieerd door het Joods Agentschap voor Israël en met betrokkenheid van de leiding van het JNF, onder leiding van onder meer voorzitter Yifat Ovadia. Deelnemers aan de conferentie zullen ook deelnemen aan de March of the Living-evenementen in zowel Boedapest als Polen.


Datum: 26-04-2024

Auteur: JNS

Beeld: De jaarlijkse Mars der Levenden in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen, 28 april 2022. Foto door Aloni Mor/MOTL.

Website: www.jns.org

EN / NL/ עב