De Israëlische autoriteiten hebben een landmeetproject afgerond op een niet-geautoriseerde buitenpost in Samaria, waardoor de weg is vrijgemaakt voor erkenning door de staat en de formele vestiging van een volwaardige stad.

Volgens een rapport van dinsdagochtend in Yediot Aharonot , heeft de civiele administratie van het Ministerie van Defensie ontdekt dat 60 dunams (15 acres) land bij de Evyatar-buitenpost nabij de Tapuah Junction in Samaria staatsgrond is, waardoor het in aanmerking komt voor staatserkenning.

Na de voltooiing van het landonderzoek zullen premier Naftali Bennett en minister van Defensie Benny Gantz naar verwachting groen licht geven voor de formele vestiging van een nieuwe stad op de plaats van de buitenpost Evyatar, in overeenstemming met een overeenkomst met bewoners die eerder dit jaar werd ondertekend.

Evyatar, dat voor het eerst werd opgericht in 2013 na de moord op Evyatar Borovsky tijdens een terroristische aanslag op Tapuah Junction, werd ontmanteld door de regering van Netanyahu, voordat het werd hersteld na een terroristische aanslag op het knooppunt in 2021.

In juni bereikten Gantz, Bennett en minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked een deal met de inwoners van de regionale raad van Evyatar en Samaria, hoofd Yossi Dagan, die het vrijwillig vertrek van de bewoners verzekerde, in ruil voor een belofte om de buitenpost om te vormen tot een Hesder yeshiva.

Als blijkt dat het land in kwestie eigendom is van de staat, werd volgens de deal de bewoners het recht beloofd om het gebied te hervestigen met erkenning van de overheid.


Bronvermelding:
Datum:        12-10-2021
Auteur:        Redactie
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

EN / NL/ עב