Het Israёlische veiligheidskabinet kwam op zondag voor het eerst in lange tijd bijeen voor een spoedvergadering over de toenemende Iraanse dreiging voor de Joodse staat. De Hebreeuwse media in Israёl citeerden vorige week niet nader genoemde overheidsfunctionarissen die waarschuwden dat Iran op het punt staat om een grote aanval te lanceren op Israёl.

Dat gebeurde nadat premier Benjamin Netanyahu tijdens een toespraak voor de nieuwe Knesset waarschuwde dat “Israёl zich geconfronteerd ziet met een enorme veiligheidsuitdaging die met de week toeneemt”. De demissionaire premier voegde eraan toe dat zijn woorden serieus genomen dienden te worden en dat hij niet zomaar het publiek en de media wilde bang maken uit politieke overwegingen.

“Israёlische regeringsfunctionarissen waarschuwen nu dat Israёls luchtdoelafweer ook niet genoeg is om een grootschalige aanval met drones en raketten af te slaan.”

Netanyahu maakte daarna duidelijk dat hij over de Iraanse dreiging voor Israёl sprak en riep de recente bedreigingen aan het adres van Israёl door leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) in herinnering:
“Iedereen die de situatie kent, weet dat Iran sterker en sterker wordt en aanvallen uitvoert in vele delen van de wereld terwijl men voorspelt dat Israёl zal verdwijnen,” zei de premier.

Bevestiging door oppositie

Gabi Ashkenazi, een voormalige stafchef van de IDF en nu lid van de partij Blauw Wit die vorige week werd benoemd als voorzitter van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, bevestigdelater de woorden van Netanyahu. Hij zei afgelopen donderdag dat Israёl zich geconfornteerd ziet met “vele uitdagingen op het gebied van veiligheid” en voegde eraan toe dat sommige daarvan niet zichtbaar zijn voor het publiek.

Avigdor Liberman, de voormalige minister van defensie en leider van de Yisrael Beiteinoe partij sprak zelfs van een “nationale noodtoestand” en riep de Likoedpartij van Netanyahu en Benny Gantz de leider van de grootste partij Blauw Wit op om met spoed een regering van nationale eenheid te vormen.
“Israel ziet zich geconfronteerd met veiligheidsbedreigingen van noord tot zuid en verder weg,” zei Liberman zaterdag, eraan toevoegend dat dit niet de tijd is voor politieke spelletjes.

De Yisrael Beiteinu leider leek te zinspelen op een herhaling van het Jom Kippoeroorlogscenario, toen verschillende Arabische legers een bijna fatale verrassingsaanval uitvoerden op Israёl.

Niet afdoende

De zorgen in Israёl over een Iraanse aanval zijn alleen maar toegenomen nadat Iran een nauwkeurig geplande aanval uitvoerde op vitale olieinstallaties in Saoedi-Arabiё in september. Die aanval werd uitgevoerd met een zwerm onbemande aanvalsvliegtuigen (UAV’s) en kruisraketten die Iran zelf heeft ontwikkeld met hulp van Noord-Korea.

De aanval op Saoedi-Arabiё liet zien dat de miljarden dollars die het Koninkrijk heeft gespendeerd aan defensie en met name aan luchtafweer geen effect hadden op de aanvalscapaciteiten van Iran. Israёlische regeringsfunctionarissen waarschuwen nu dat Israёls luchtdoelafweer ook niet genoeg is om een grootschalige aanval met drones en raketten af te slaan.

Eén van hen sprak met de gerespecteerde nieuwssite Al-Monitor en waarschuwde dat de Israёlische anti-raketschilden en andere luchtdoelafweer niet voldoende doeltreffend zijn om de Iraniёrs ervan te weerhouden om behoorlijke schade aan te richten aan vitale infrastructuur in Israёl.

Anti-raketschilden

Israёl is het enige land ter wereld dat over een zeer geavanceerd aantal anti-raketschilden beschikt. Het Iron Domeschild wordt het meest gebruikt, omdat Hamas en Islamitische Jihad in meerderheid over korte afstandsraketten beschikken. Dan is er David’s Sling voor middellange afstandsraketten, een anti-raket schild dat tot nu toe spaarzaam is gebruikt, maar in een toekomstige oorlog een belangrijke rol zou kunnen spelen.

Israёl beschikt verder over de Arrow 2 en Arrow 3 twee, anti-raket systemen die lange afstands- en zelfs intercontinentale raketten kunnen onderscheppen en satelieten uit de ruimte kunnen halen (Arrow 3).

Tot  slot beschikt Israёl ook over het Patriot systeem dat in mei 2018 een Iraanse raket uit de lucht haalde boven de stad Safed (Tzefat) in het noorden van het land maar dat ineffectief bleek tijdens de eerste Golf Oorlog in 1991 toen Saoedi-Arabiё door het regime van de Irakese dictator Saddam Hoessein werd bestookt met raketten.

Kwetsbaar

Het probleem met deze raketverdediging systemen is dat in het geval dat Iran en de door haar gesteunde terreurorganisaties zwermtaktieken gaan gebruiken in een toekomstige rakettenoorlog met Israёl, dat de systemen niet waterdicht zijn. Islamitische Jihad bewees dat eerder in november 2018 toen het barrages van raketten afvuurde op de Israёlische steden rond Gaza en Hamas deed hetzelfde tijdens de derde Gazaoorlog in 2014.

Het gebruik van de anti-raketsystemen is ook erg duur wanneer men dat afzet tegen de vaak goedkope raketten die Iran en zijn bondgenoten gebruiken en zouden in een langdurig conflict de Israёlische economie kunnen ontwrichten. Het is hierom dat sommige defensie experts in Israёl nu pleiten voor het verder ontwikkelen van het Iron Beam laserkanon dat ook ingezet kan worden tegen inkomende raketten en tien jaar geleden in de ijskast werd gezet vanwege technische problemen.

Soleimani als alibi

Commentatoren in Israёl denken dat Iran vorige week een alibi zocht voor een oorlog tegen Israёl toen het regime in Teheran beweerde dat Israёl en Saoedi-Arabiё een plot hadden ontwikkeld om de commandant van de Qudsbrigade van de IRG, Qassem Soleimani te liquideren.

Soleimani is de architect van Iran’s imperialistische expansiepolitiek en overzag bijna iedere balangrijke slag in de oorlogen die Irak en Syriё al sinds 2011 teisteren en is verantwoordelijk voor het bouwen van een coalitie van terreurgroepen tegen Israёl. De Iraanse generaal wordt algemeen beschouwd als een tactisch en strategisch genie en was ook verantwoordelijk voor de recente toenadering tussen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza en Iran.

Iraanse media berichtten vorige week dat men een terreurcel had gearresteerd die op orders van Israёl en Saoedi-Arabiё een grote bom had willen doen exploderen op het moment dat Soleimani een bezoek zou brengen aan het graf van zijn vader.

Asymmetrische oorlogsvoering

Premier Netanyahu waarschuwde Soleimani recentelijk dat hij het doelwit zou kunnen worden van de Mossad en beweerde dat Israёl weet waar hij zich ophoudt. Soleimani op zijn beurt waarschuwde Israёl en de Verenigde Staten vorig jaar dat Iran een wereldleider is op het gebied van asymmetrische oorlogsvoering, waarbij een Iran het met relatief weinig middelen kan opnemen tegen geavanceerde legers.

Het laatste is ongetwijfeld waar en dit gegeven compenseert de zwakte van het Iranese conventionele leger dat zich moet behelpen met verouderde wapens en gevechtsvliegtuigen. Op het gebied van UAV’s en raketontwikkeling is Iran echter een zeer vooruitstrevende militaire macht zoals de recente aanval op Saoedi-Arabiё en het neerschieten van een peperdure Amerikaanse UAV boven de Perzische Golf duidelijk lieten zien.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         07-10-2019
Auteur:         Yochanan Visser
Beeld:           Flash90
Website:       https://christenenvoorisrael.nl

– – – – –

 

EN / NL/ עב