Lech Lecha, ‘Ga voor jezelf’, is de titel van het gedeelte van deze week. Het is de bekende geschiedenis van Abram, die door God geroepen wordt om naar een onbekende bestemming te reizen. Maar het was geen ‘mystery tour’, wel een geloofsavontuur.

De Eeuwige God zoekt een man, die Hem wil gehoorzamen, met Hem op weg wil gaan en bovenal… Hem wil vertrouwen. Abram en Sarai komen uit een welgestelde familie. Nu worden ze geroepen om alles los te laten. Want hun roeping is wijder, groter. Ze krijgen zelfs een nieuwe naam.

De eerste gemeenschap rond Jezus, Jesjoea, werd ‘De Weg’ genoemd. Met Hem op weg gaan, dat is in zekere zin de roeping van iedere gelovige die in zijn voetsporen treedt. En als we al onderweg zijn, dan komen er allerlei hindernissen op ons pad, om ons af te matten en te ontmoedigen. Dan komt het aan op volharding. Laten we opnieuw naar deze verhalen proberen te luisteren als de Onderwijzing van de Eeuwige God. Wat wil Hij in deze tijd zeggen? We willen inzoomen op het leven van onze vader in het geloof, Abraham. Zijn roeping, zijn ontmoeting met koning Melchizedek en de grote belofte die hij kreeg. Hij verstond Gods stem in ieder geval. En wij?

Uitzendingen: Vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 10.00 uur en 19.00 uur, en zondag 19.00 uur).

Presentator Sybe de Vos

EN / NL/ עב