Een groep orthodoxe joden eist excuses van Lufthansa-luchtvaartmaatschappijen nadat ze afgelopen dinsdag tijdens het overstappen in Frankfurt van een vlucht van New York naar Boedapest werden gezet.

De reizigers zeggen dat alle herkenbare orthodoxe joden werden verhinderd om aan boord te gaan van een aansluitende vlucht in Frankfurt, Duitsland, omdat een groep passagiers naar verluidt niet had voldaan aan de voorschriften voor maskers van de Duitse nationale luchtvaartmaatschappij op het eerste deel van de vlucht, aldus meldt JTA.

In een inmiddels door YouTube verwijderde video die door een passagier is gemaakt, is een Lufthansa-supervisor te zien die zegt dat “iedereen voor een paar moet betalen”, eraan toevoegend: “Het zijn Joden die van JFK komen. Joodse mensen die de puinhoop waren, die de problemen veroorzaakten.”

De video, voor het eerst gerapporteerd en gedeeld door de goedkope reiswebsite Dan’s Deals, werd op YouTube en Instagram geplaatst, waar het tot boze vergelijkingen leidde met de behandeling van Joden tijdens de Holocaust.

De video, wazig omdat het illegaal is om iemand op te nemen zonder hun toestemming in Duitsland, werd verwijderd wegens schending van het beleid ten aanzien van haat zaaien van YouTube en Instagram. Het is nog steeds beschikbaar op Twitter.

De passagiers mochten ook 24 uur lang geen ander ticket naar Boedapest kopen.

De Joodse reizigers waren op een jaarlijkse bedevaart om het graf van Rabbi Yeshayah Steiner te bezoeken, een wonderdoende rabbijn die stierf in 1925 en begraven ligt in een dorp in het noordoosten van Hongarije. Volgens Dan’s Deals waren er naar schatting 135 tot 170 Joden op de vlucht, van wie 80 procent zichtbare chassidische kleding droeg.

Een passagier, Usher Schik, vertelde de New York Jewish Week dat hij voorin het vliegtuig zat. Hij zei dat hij niet merkte dat mensen hun maskers niet droegen, maar erkende dat sommige passagiers achter in het vliegtuig zich misschien niet hadden gehouden.

“Als je vindt dat je mensen moet straffen die zich niet aan de regels houden, is dat prima”, zei Schik. “Maar je kunt niet zomaar een hele race straffen alleen omdat we allemaal op elkaar lijken.” Schik zei dat er meerdere groepen op de vlucht waren en dat de meeste mensen elkaar niet kenden.

“De meeste mensen vlogen als individuen”, zei hij. “Sommigen met familie, en ik vloog met mijn zwager.”

Volgens een verklaring van Lufthansa was er een grotere groep passagiers die “aan boord weigerden het wettelijk verplichte masker (medische masker) te dragen”.

“Om juridische redenen kunnen we het aantal gasten dat bij het incident betrokken is niet bekendmaken”, aldus de verklaring, verkregen door Dan’s Deals. “Lufthansa zal zich blijven houden aan alle wettelijke vereisten, inclusief het maskermandaat dat is opgelegd door de Duitse regering en die van de bediende landen. Dat doen we zonder vooroordelen en met het welzijn van al onze gasten.”

Schik zei dat toen hij van JFK in Frankfurt aankwam, passagiers op de vlucht werden begroet door tientallen politieagenten die bij de gate stonden te wachten.

‘We hebben het over sommigen met grote geweren,’ zei Schik. “We waren daar echt door gekwetst en gehinderd door.”

Schik zei dat hij niet aan boord mocht van het vliegtuig naar Boedapest omdat hij er joods uitzag en gekleed was in chassidische kleding. “Ze haalden mijn naam op en toen ze me eenmaal zagen, weigerden ze me omdat ik Joods ben”, zei hij. “Dat is duidelijk profileren.”

Volgens Dan’s Deals kon een persoon genaamd Max Weingarten aan boord van het vliegtuig naar Boedapest omdat hij een zwart poloshirt droeg en er niet uitzag als een chassidische jood.

Weingarten, die in de eerste klas reisde, zei dat hij geen masker droeg van JFK naar Frankfurt, dat niemand hem vroeg een masker te dragen en dat de stewardess om geen masker droeg.

Eli Miesels, een Joodse man die een baseballpet droeg en in staat was om aan boord van het vliegtuig naar Boedapest te stappen, vertelde Dan’s Deals dat het vliegtuig sneller wegreed dan hij ooit had gezien. Miesels zei dat het vliegtuig naar Boedapest slechts met 20 passagiers vertrok, maar meer dan 190 passagiers kan vervoeren.

Ook Schik zei dat de captain de gate verliet “alsof het een oorlogsgebied was”.

“Hij wilde niemand de kans geven om mensen op de vlucht te krijgen,” zei Schik.

Schik voegde eraan toe dat een bediende bij de gate hem vertelde dat het bevel om Joden uit de volgende vlucht te weren van de gezagvoerder van het vliegtuig kwam.

Schik voegde toe dat hij “geluk” had omdat hij ondanks het 24-uursverbod nog een vlucht naar Boedapest kon omboeken.

Hij zei dat hij tijdens zijn verblijf in Boedapest met andere Joden sprak die naar Wenen vlogen en een bus naar Hongarije namen nadat ze uit de Lufthansa vlucht waren gezet.

Rabbi David Zwiebel van Agudath Israel of America schreef maandag een brief aan de CEO van Lufthansa, Carsten Spohr, waarin hij vroeg om het incident te onderzoeken na het horen van “verontrustende verhalen” over de vlucht.

“Mensen werden gestraft omdat ze etniciteit en religie deelden met de vermeende overtreders van de regels”, staat in de brief.

Lufthansa heeft niet gereageerd op het verzoek van de New York Jewish Week om commentaar.


Bronvermelding:
Datum:        10-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:           via JTA
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב