De Argentijnse onderzoeker Pedro Filipuzzi heeft een lijst ontdekt waarop de namen staan van 12.000 nazi-officieren die naar Argentinië vluchtten na de nederlaag van het Derde Rijk. De lijst is gevonden in het voormalige nazi-hoofdkwartier in Buenos Aires. Uit de documenten blijkt dat de meeste officieren bankrekeningen in Zwitserland hadden.

Het Simon Wiesenthal Centrum in de VS heeft de in Zürich gevestigde Credit Suisse-investeringsbank verzocht om de inactieve rekeningen die nog steeds bestaan te openbaren, omdat volgens het Centrum veel van hun fondsen zijn gestolen vanaf deze bankrekeningen.

“Wij denken dat deze rekeningen, die lange tijd inactief zijn geweest, geld hebben geplunderd van Joodse slachtoffers,” verklaarde het Wiesenthal Centrum. In een brief aan bankdirecteur van Credit Suisse Christian Küng, lieten ambtenaren van het Wiesenthal Centrum weten: “Wij zijn van mening dat het zeer waarschijnlijk is dat deze slapende rekeningen gelden bevatten die zijn geplunderd van joodse slachtoffers als gevolg van de Neurenbergswetten van de jaren dertig.”

“We zijn ons ervan bewust dat u al bent aangeklaagd door ex-nazi-erfgenamen die naar verluidt op de nu ontdekte lijsten staan,” ging het in de brief verder.

Het Wiesenthal Centrum beweert, dat veel van de nazi’s wier namen voorkomen in de nieuw onthulde documenten rekeningen hadden op één of meer bankrekeningen bij de Zwitserse bank, die later werd omgedoopt als Credit Suisse.

Nazi-Duitsland begon joodse eigendommen te plunderen kort na de inwerkingtreding van de Neurenbergswetten in 1935. Er werden toen ook enorme sommen geld geplunderd van Europese Joden. Veel van het geld werd overgemaakt naar nazi-rekeningen bij de Zwitserse bank. In reactie op de brief zeiden Zwitserse bankmanagers. dat ze in 1997-1999 een onderzoek hebben uitgevoerd naar claims dat de nazi’s bankrekeningen in Zwitserland hadden, maar dat zij na deze nieuwe ontdekkingen “deze zaak opnieuw zullen onderzoeken”.

 

__________________________________
Bronvermeldling
Auteur: Nissan Tzur
Datum: 5 maart 2020
website: www.israelnationalnews.com
Afbeelding: Credit Suisse kantoren aan Paradeplatz in Zürich
__________________________________

EN / NL/ עב