Israël wil graag zijn noordelijke buurman Libanon helpen, hoewel de twee landen officieel in oorlog zijn. Maar één demonstratie van Israëlische solidariteit na de verwoestende explosie van dinsdag in Beiroet heeft enkele Libanezen en Israëli’s in de gordijnen gejaagd.

De gemeente Tel Aviv verlicht regelmatig haar stadhuis in de kleuren van buitenlandse vlaggen om steun te betuigen aan naties die rampen meemaken of grote prestaties vieren. En woensdagavond gebeurde dat voor Libanon.

‘Vanavond verlichten we het stadhuis met de vlag van Libanon. Menselijkheid gaat voor elk conflict, en ons hart is bij het Libanese volk na de vreselijke ramp die hen overkwam’, tweette Tel Aviv burgemeester Ron Huldai.

Veel Libanezen reageerden boos, hoewel werd opgemerkt dat de meer vijandige reacties kwamen van degenen die Hezbollah steunen, de terroristische militie waarvan de dominante rol in Libanon wordt veracht door de meeste gemiddelde Libanezen.

‘Zeker, ze hijsen nu onze vlag, maar binnenkort zullen ze ons land vernietigen en de soevereiniteit van ons land schenden,’ schreef een gebruiker van Twitter.

‘Als Libanees staatsburger vind ik het een schande dat Tel Aviv zich solidair toont met Libanon. Wie die foto’s verspreidt, zal ik als collaborateur beschouwen’, twitterde een ander.

‘Wij zullen degenen zijn die Tel Aviv verlichten – met onze raketten,’ dreigde een derde.

De meeste Libanezen durven zich al jaren niet publiekelijk uit te spreken tegen de Iraanse handlanger Hezbollah. Maar nu Libanon op de rand van de afgrond staat, hebben velen niets meer te verliezen en geven ze openlijk de schuld van de hele situatie, inclusief de explosie van dinsdag, aan de Iraanse inmenging in hun land. (Zie: Stemmen uit Libanon – een land in zware crisis)

Een stap te ver?
De meeste Israëli’s steunen het bieden van hulp aan Libanon in de nasleep van de humanitaire tragedie in Beiroet.

Maar niet zo weinig stemmen, vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum, plaatsen vraagtekens bij de beslissing van de gemeente Tel Aviv om de kleuren te tonen van een natie die uit is op de vernietiging van Israël.

‘Het is mogelijk en noodzakelijk om humanitaire hulp te bieden aan burgers die in Libanon gewond zijn geraakt, maar zwaaien met een vijandelijke vlag in het hart van Tel Aviv is morele verwarring’, benadrukte Rafi Peretz, minister van Jeruzalemzaken.

‘Dit is krankzinnig. Libanon is officieel een terroristische Staat,’ zei Yair Netanyahu, de zoon van de premier, verwijzend naar het feit dat Hezbollah Libanon effectief controleert.

Kort daarna twitterde het kantoor van de premier een foto van het stadhuis van Tel Aviv als een positief teken van co-existentie en solidariteit, zelfs met onze vijanden.

‘Voor het eerst in de geschiedenis van de Staat Israël werd het gebouw van het stadsbestuur van Tel Aviv verlicht met de kleuren van de Libanese vlag, en wel uit solidariteit met het Libanese volk in het algemeen en vooral met de inwoners van Beiroet na de tragedie van de havenexplosie. De menselijkheid staat voorop. Vanuit het hart van Tel Aviv, vrede aan Beiroet.

Israël heeft Libanon humanitaire hulp aangeboden, waarop het land nog niet heeft gereageerd.


Bronvermelding:
Datum:        06-08-2020
Auteur:        Redactie Israel Today
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב