Verlenging komt te midden van lange rijen, berichten over vertragingen bij de stemming die wordt gezien als cruciaal voor omstreden hervormingen van de rechterlijke macht

Minister van Justitie Yariv Levin verlengt de stemtijden voor de verkiezing van het nieuwe hoofd van de Israëlische Orde van Advocaten tot 20.00 uur. De oorspronkelijke sluitingstijd was 17.00 uur in de meeste plaatsen.

De stap komt nadat de Orde een tweede “dringende” oproep naar hem stuurde te midden van lange rijen en rapporten over vertragingen bij het stemmen in de gespannen verkiezing.

Levi stemt in met de verlenging op voorwaarde dat het op een “gelijke manier” gebeurt en voor alle stembureaus in het land geldt.

De Israëlische Orde van Advocaten stuurt een tweede “dringend verzoek” aan minister van Justitie Yariv Levin om het aantal stemuren voor het nieuwe hoofd van de organisatie te verlengen.

In het verzoek wordt opgemerkt dat Levin niet had gereageerd op een eerder verzoek dat twee uur eerder was verstuurd.

De vereniging zegt dat er nog steeds lange rijen staan bij stemlokalen in het hele land.

Om 14.50 uur had 23,6% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Bij eerdere verkiezingen lag de opkomst onder de 30%.

De stemming wordt gezien als de sleutel tot de plannen van de regering om het gerechtelijk apparaat te herzien, omdat de vereniging twee vertegenwoordigers zal kiezen voor de gerechtelijke selectiecommissie, die rechters selecteert voor alle rechtbanken in Israël.

Levin, die de commissie voorzit, wil de rechterlijke macht reorganiseren. Hij beweert dat de rechterlijke macht te activistisch is en regeringsbeslissingen, beleid en wetgeving op ongepaste wijze hindert.

Tegenstanders zeggen dat de minister van Justitie zou kunnen weigeren om de stemming langer te laten duren als hij denkt dat een hoge opkomst zijn voorkeurskandidaat zou kunnen schaden in een stemming die wordt gezien als de sleutel tot zijn inspanningen om de rechterlijke macht te hervormen.

Er was geen onmiddellijk commentaar van het kantoor van Levin.

Arkady Eligulashvilli, kandidaat voor het voorzitterschap van de Israëlische Orde van Advocaten bij de verkiezingen van vandaag, bestempelt de campagne van medekandidaat Efi Nave als “een schande” vanwege zijn recente strafrechtelijke veroordeling voor het smokkelen van zijn minnares langs de grenscontrole op de luchthaven Ben Gurion.

Maar Eligulashvilli hekelt ook koploper Amit Becher voor wat hij zegt dat Bechers politisering van de IBA is, als gevolg van zijn felle campagne tegen de overheidsagenda voor gerechtelijke revisie.

Wat betreft overwegingen met betrekking tot de gerechtelijke ideologie van rechters die benoemd willen worden, is Eligulashvilli voorzichtiger en zegt dat “professionaliteit” en niet ideologie de enige factor moet zijn.

“De IBA moet aanbevelingen doen voor rechters waarvan zij denkt dat ze het meest professioneel zijn, die het beste rechterlijke temperament hebben, die met hun kennis en professionaliteit kunnen bijdragen aan de debatcultuur,” vertelt Eligulashvilli aan The Times of Israel buiten het kantoor van de IBA in Jeruzalem.

“De hele dialoog rond activistische of niet-activistische rechters verlaagt het niveau van het debat ten koste van de professionaliteitskwestie. Als de rechter professioneel is, recht kan doen, effectief kan zijn, dan moet activisme niet in overweging worden genomen.”

De verkiezingen voor de instellingen van de IBA hebben deze keer een zware betekenis gekregen, omdat de vereniging twee vertegenwoordigers zal kiezen voor de Judicial Selection Committee, die rechters selecteert voor alle rechtbanken in Israël.

Minister van Justitie Yariv Levin, die de commissie voorzit, wil de rechterlijke macht reorganiseren, die volgens hem te activistisch is en regeringsbeslissingen, beleid en wetgeving op ongepaste wijze hindert.

Tegenstanders van Levin’s agenda stellen dat assertieve rechterlijke toetsing noodzakelijk is om burger- en mensenrechten te handhaven bij gebrek aan andere controles en balans van de uitvoerende en wetgevende macht.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-6-2023

Auteur:
Jeremy Sharon

Beeld:
People stand in long lines to vote for the new head of the Israel Bar Association on June 20, 2023 (Screencapture/Twitter: Used in accordance with Clause 27a of the Copyright Law)

EN / NL/ עב