De afgelopen 24 uur heeft het Israëlische leger honderden Hamas-doelen in Gaza bestookt, waaronder raketlanceerinstallaties, tunnels, inlichtingen infrastructuren en commando centra. Er is ook jacht gemaakt op vele leden van Hamas’ militaire tak Nukhba die de infiltratie en massaslachting op 7 oktober hebben uitgevoerd. Bij de aanvallen is ook een leider van de gewapende tak van de Comités van Volksverzet* gedood, die zich onder burgers in het zuiden van Gaza bij Rafah had verborgen. Volgens de Palestijnen zijn daarbij ook 30 burgers omgekomen, maar dat is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Andere bronnen beweren dat er twaalf Palestijnen bij de raketaanval zijn gedood en twee terroristen.

Ondertussen maakt men zich in Egypte aan de grens met Rafah op om ongeveer 20 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen te laten. De wegen bevinden zich echter in slecht onderhouden toestand met een grote hoeveelheid gaten in de weg. Voordat het konvooi kan binnentrekken, zullen er eerst reparaties aan moeten worden uitgevoerd en dat kan wel even duren. Bovendien valt het maar te bezien of de hulpgoederen de bevolking aldaar wel bereiken, want inmiddels hebben Hamasleden zich ongetwijfeld ook onder hun gevoegd om mogelijk de goederen in te nemen en door te sluizen naar het noorden. Ondanks waarschuwingen van de Amerikaanse president dat in dat geval de leveringen zullen stoppen, leert de praktijk dat Hamasleiders daar niet van onder de indruk zullen zijn.

*De Comités van Volksverzet (PRC) is na Hamas en Islamic Jihad de grootste terreurorganisatie in de Gazastrook.

 

Bronnen: Teletekst 19-10-2023 en JNS.org
Afbeelding: Smoke rises after an Israeli airstrike in Khan Yunis, in the southern Gaza Strip, Oct. 18, 2023. Photo by Atia Mohammed/Flash90.

EN / NL/ עב