Ondanks een rancuneuze campagne en een proces van coalitievorming, gaf voormalig oppositieleider en nu minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de eer aan voormalig premier Benjamin Netanyahu die hem “de architect van de Abraham-akkoorden noemde en die onvermoeibaar werkte om ze tot stand te brengen”.

“Dit moment is van hem, niet minder dan van ons”, zei Lapid tijdens een ceremonie om de Israëlische ambassade in Abu Dhabi in te wijden.

Lapid bedankte ook de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor de rol van zijn land bij het tot stand brengen van het historische normalisatieverdrag tussen vier moslimlanden – tot nu toe – met Israël, dat tot dit moment heeft geleid.

De Verenigde Arabische Emiraten waren het eerste land dat instemde met de Abraham-akkoorden, gevolgd door Bahrein, Marokko en Soedan. De eerste twee landen ondertekenden de overeenkomst met Israël in september in Washington DC.

Bij de inhuldiging van de ambassade woonden de minister van Cultuur en Jeugd van de VAE, Noura Al Kaabi, de ambassadeur van de Emiraten in Israël Mohammad al Khaja en de Israëlische gezant bij de Emiraten Eitan Na’eh, de directeur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz en leden van de lokale Joodse gemeenschap de opening bij.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Cultuur van de Emiraten Noura Al Kaabi huldigen de Israëlische ambassade in Abu Dhabi in, 29 juni 2021 (Foto: Shlomi Amsalem/GPO)

“In de nasleep van de Abraham-akkoorden van vorig jaar… hebben onze twee landen ongelooflijke vooruitgang geboekt op politiek, economisch en cultureel gebied”, zei Kaabi.

De Israëlische ambassade in Abu Dhabi zal naar verwachting een van de grootste diplomatieke missies in het buitenland zijn en zal de Israëlische politie en vertegenwoordigers van verschillende ministeries omvatten.

“Dit is een historisch moment. En het herinnert ons eraan dat geschiedenis door mensen wordt gemaakt. Mensen die de geschiedenis begrijpen, maar die willen veranderen. Mensen die de toekomst verkiezen boven het verleden’, zei Lapid. “Israël wil vrede met zijn buren. Met al zijn buren. We gaan nergens heen. Het Midden-Oosten is ons thuis. We zijn hier om te blijven. We roepen alle landen van de regio op om dat te erkennen. En om met ons te komen praten.”

Hij herhaalde zijn oproep voor regionale vrede in het gastenboek: “’En zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen, en hun speren tot snoeimessen: een natie zal geen zwaard opheffen tegen een natie, en zij zullen oorlog niet meer leren.’ (Jesaja 2) Vrede is een keuze en we hebben er samen voor gekozen. Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zijn op weg naar vrede voor onze volkeren en voor de hele regio.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid schudt de hand van zijn VAE-tegenhanger Abdullah bin Zayed Al Nahyan. (Foto: Shlomi Amsalem/GPO)

Eerder op dinsdag schreef Lapid geschiedenis door de hoogste Israëlische functionaris te worden die een bezoek bracht aan de Verenigde Arabische Emiraten.

“Trots om de staat Israël te vertegenwoordigen tijdens zijn eerste officiële bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Bedankt voor het warme welkom’, tweette Lapid dinsdagochtend na de landing in de VAE.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken zei dat de gebeurtenissen van de dag “belangrijk waren voor Israël, de VAE en de bredere regio”.

“De Verenigde Staten zullen blijven samenwerken met Israël en de VAE terwijl we alle aspecten van onze partnerschappen versterken en werken aan het creëren van een meer vreedzame, veilige en welvarende toekomst voor alle volkeren van het Midden-Oosten”, zei Blinken in een verklaring.


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2021
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:         Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב