Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakte het woensdag nog maar eens duidelijk “Israël zal de status-quo op de Tempelberg handhaven” terwijl hij kritiek uitte op de verspreiding van “nepnieuws” in de Arabische wereld.

“We zijn niet van plan om de status-quo te veranderen of de vrijheid van aanbidding te voorkomen, maar we zullen de orde in de hoofdstad van Israël handhaven”, verklaarde Lapid.

“Israël is de soeverein en wij kunnen de gematigde kracht zijn, rekening houdend met het algemeen welzijn. Ons doel is dat Jeruzalem rustig blijft tijdens de feestdag. We zullen niet toestaan ​​dat vuurwerk vanuit de moskee wordt gegooid naar Joden op de Tempelberg of waar dan ook”, voegde hij eraan toe.

“Er is een enorme hoeveelheid nepnieuws”, zei Lapid, daarbij verwijzend naar een door Palestijnen verspreid gerucht dat Israël probeert de Tempelberg te verdelen tussen joden en moslims met behulp van het model van het graf van de aartsvaders. “Het is niet waar, maar wel heel sterk op sociale media.”

Lapid verwees ook naar een video die op sociale media werd verspreid en die eruitziet alsof er een molotovcocktail in de al-Aqsa moskee is gegooid, wat in feite een omgekeerde video is van iemand die het explosief uit de moskee gooit.

Lapid waarschuwde ook dat Israëlische extremistische acties schadelijk zijn voor het land en noemde de woensdag gehouden vlaggenmars “vreselijke onverantwoordelijkheid”.

“Extremisten veroorzaken een provocatie die tot geweld zal leiden”, zei Lapid. “Ze willen geweld. Ze willen Jeruzalem platbranden en we zullen niet toestaan ​​dat ze dat doen voor hun politiek.”


Bronvermelding:
Datum:        21-04-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Shlomi Amsalem/GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב