De man die al meer dan tien jaar bekend staat als de laatste Jood in Afghanistan, vertrekt naar Israël. Hij is bang dat het vertrek van het Amerikaanse leger een vacuüm achterlaat dat gevuld zal worden door radicale groeperingen zoals de Taliban, meldt de Algemeiner.

“Ik ga tv kijken in Israël om erachter te komen wat er in Afghanistan gaat gebeuren”, vertelde Zabulon Simantov zondag aan Arab News.

Zijn vrouw, een Jodin uit Tadzjikistan, en hun twee dochters wonen sinds 1998 in Israël. Simantov bleef in zijn geboorteland Afghanistan om de enige synagoge in de hoofdstad Kabul te onderhouden.

Simintov zegt dat hij vier keer is gearresteerd onder het bewind van de Taliban en dat hij in hechtenis is genomen. Met het aangekondigde vertrek van de Amerikanen is er een ware uittocht van minderheden uit Afghanistan aan de gang, waaronder hindoes, sikhs, christenen, ahmadi-moslims en bahá’ís, die onder het bewind van de Taliban grove mensenrechtenschendingen hebben ondergaan.

Simantov, een tapijt- en sieradenverkoper, werd geboren in de Afghaanse stad Herat, waar tientallen jaren geleden nog honderden Joden woonden. Hij verhuisde uiteindelijk naar Kabul, maar vluchtte in 1992 naar Tadzjikistan voordat hij terugkeerde naar de hoofdstad.

De Afghaans-joodse gemeenschap is een van de oudste in Centraal-Azië, met ooit meer dan 80.000 leden. Rond 1870 begon dit aantal af te nemen met de invoering van anti-Joodse maatregelen. Met het vertrek van Simantov sluit de laatste Synagoge en wordt het einde gemarkeerd van het joodse leven in het land, dat minstens 2000 jaar geleden begon.


Bronvermelding:
Datum:        26-04-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Zabulon Simantov. Foto YouTube.
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב