De kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) Mohammed bin Zayed, wil na ondertekening van alle overeenkomsten met Israël, Jeruzalem bezoeken omdat hij op zoek is naar een “allesomvattende vrede” met Israël, heeft een hoge ambtenaar van de VAE aan All Arab News verteld.

Een bezoek van de kroonprins zou het historische karakter onderstrepen van de onlangs gesloten normaliseringsovereenkomst tussen Israël en de VAE, waarmee niet alleen wordt aangegeven dat de Emiraten niet slechts een staat van vrede tussen de naties willen, maar ook een ‘warme’ vrede van wederzijdse samenwerking, een gedachte die decennia lang ondenkbaar was in het Midden-Oosten.

Dr. Ali Rashid al Nuaimi, voorzitter van de commissie Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van de Federale Nationale Raad van de VAE, legde dinsdag tijdens een interview met All Arab News de strategie van de kroonprins uit . ‘Onze kroonprins is een visionair persoon. En hij heeft de moed om de moeilijke beslissing te nemen,’ zei al Nuaimi.

 

“Hij is ervan overtuigd dat wij, de VAE, als natie, de missie van het tegengaan van extremisme in de regio en in de wereld zouden moeten dragen. Om dat te bereiken, moeten we vrede bevorderen en op zoek gaan naar een partner die in vrede geloofd. En weet je, als je vrede wilt hebben in de regio, moet je vrede met Israël creëren. Dit is de eerste stap. Dit is de sterke boodschap.”

Hij erkende dat de voortdurende staat van strijdlust tussen de groepen in de regio niets anders dan ontberingen voor beide partijen van het conflict tot gevolg heeft. De bekroning van de normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël is daarom de bevordering van coëxistentie, tolerantie, acceptatie en diversiteit binnen de regio, die tot dusver in het verhaal ontbrak.

“Daarom geloven we in onze boodschap,’ zei al Nuaimi. “Het is een vredesboodschap, het is geen politiek verdrag. Het is een verdrag van coëxistentie. Het is een verdrag tussen twee naties. Het is geen verdrag dat alleen betrekking heeft op regeringen. Nee. Wij geloven dat de bevolking van de VAE er klaar voor is om met het Israëlische volk samen te komen om te proberen een betere toekomst te creëren voor beide naties en voor de hele regio. En om samen te werken om een ​​boodschap van vrede naar de wereld te brengen.”

De normalisatie tussen de VAE en Israël heeft echter ook een groeiende kloof tussen de Arabische staten in het Midden-Oosten laten zien, aangezien de Palestijnen tegen de deal zijn, met als argument ‘dat het normaliseren van de betrekkingen met Israël voordat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is overeengekomen, de onderhandelingspositie van de Palestijnen verzwakt’. Ze worden hierbij voornamelijk gesteund door Iran, Turkije en Qatar.

“De Palestijnse leiders zijn niet op zoek naar een oplossing”, zei al Nuaimi, waarbij hij aanvoerde dat het Palestijnse standpunt tegenstrijdig is – aan de ene kant beweren ze de enige mensen te zijn die gekwalificeerd zijn om namens de Palestijnen te spreken; aan de andere kant willen ze dat de VAE namens hen druk uitoefent op Israël.

Ons antwoord is”alsvolgt,’ zei al Nuaimi. “We hebben heel hard gewerkt om deze kans aan de onderhandelingstafel te geven. U de Palestijnse leiders komen bij de Israëli’s zitten. U beweert dat u het Palestijnse volk vertegenwoordigt en u wilt niet dat iemand namens u spreekt, dus wie zal bij de Israëli’s zitten en onderhandelingen beginnen?

Al Nuaimi sprak de hoop uit op een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten en benadrukte dat de meerderheid van de Arabische wereld achter de deal staat – inclusief het Palestijnse volk zelf. Alleen degenen die de “terroristische organisaties zoals Hamas, de Moslimbroederschap, het Iraanse regime ” steunen, zijn ertegen, zei hij, waarbij hij aangaf dat de meerderheid van de Palestijnen niet tot deze groep behoorde.

“We hebben al tientallen jaren ongeveer 400.000 Palestijnen in de VAE. We praten met hen. Ze denken dat we het juiste hebben gedaan, ze zien hoop in wat we doen en ze zijn een groot voorstander van dit initiatief”, zei hij en voegde eraan toe: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Israëli’s het Palestijnse volk ook rechtstreeks benaderen om hen de waarde van vrede in de regio te laten zien.”


Bronvermelding:
Datum:        04-09-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב