Op zondag 8 november 2020 stond de Nederlandse politicus Frans Timmermans bij de herdenking van de Kristallnacht even stil bij het hedendaagse antisemitisme, dat de commissievertegenwoordiger als grote dreiging ziet:
En iedere Joodse gemeenschap voelt zich onvoldoende veilig in Europa. Dat moet ons allen aan het hart gaan. Joden vormen een kleine gemeenschap die voor niemand een gevaar is, niemand wil bekeren, die niemand wil bedreigen. Als die gemeenschap zich niet meer veilig voelt binnen Europa, is er iets echt mis met de essentie van Europa.
President Reuven Rivlin hield op maandag 9 november een evenement in de President’s Residence in Jeruzalem, om 82 jaar sinds Kristallnacht te markeren. Ook president Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en president Alexander Van der Bellen van Oostenrijk, vertrekkend voorzitter van Yad Vashem Avner Shalev en rabbijn Yisrael Meir Lau spraken tijdens het evenement.
Sindsdien is er nauwelijks een overblijfsel van de synagogen van Duitsland en Oostenrijk. In de schaduw van deze gewelddadigheden werden 30.000 joodse mannen naar de concentratiekampen in Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen gestuurd. Die zwarte nacht was het openingsschot in het wrede plan van de nazi.
Kristallnacht was de term die werd bedacht door de nazi’s die de gebeurtenis wilden minimaliseren als een avond waarop vele winkeletalages werden ingeslagen.
De president van Israël, Reuven Rivlin sprak over het virus van antisemitisme en zei:
Bijna een jaar geleden, afgelopen januari, stonden we hier samen in Jeruzalem. Tientallen monarchen, leiders, staatshoofden, en we beloofden het te onthouden. Om te onthouden en om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid om op te treden, en niet toe te staan tegenover antisemitisme en racisme, tegenover radicale krachten die chaos en vernietiging, haat en angst zaaien. In de maanden daarna heeft de hele wereld te maken gehad met het dodelijke coronavirus. Zelfs de aanpak van het nieuwe virus, dat solidariteit en samenwerking vereist, is er niet in geslaagd de oude pest, de plaag van antisemitisme, uit te roeien. Het virus van antisemitisme, racisme en xenofobie is sterker dan coronavirus. Het verandert van vorm, zoekt dekking en dreigt door een scheur te breken. Maar er kan en moet er ook een vaccin voor zijn. Onderwijs, uitleg, leren en verantwoordelijkheid nemen. Net als wetenschappers in laboratoria en onderzoeksinstituten, dragen wij, de leiders van de wereld, de verantwoordelijkheid om in onze sociale laboratoria te werken om een vastberaden en compromisloze aanval uit te voeren op alle uitingen van antisemitisme, racisme en xenofobie. We hebben de plicht om te onthouden. Om te onthouden en om ervoor te zorgen – nooit meer. Het ligt in onze handen. Dit is ons horloge.
President Frank-Walter Steinmeier van Duitsland zei:
De pogroms van november markeerden niet het begin van de vervolgingen van Duitse joden. Ze waren een misselijkmakende uitbarsting van geweld na jaren van discriminatie, pesterijen en vijandigheid. Ze waren een voorafschaduwing van de onuitsprekelijke misdaden van de Shoah die een paar jaar later door mijn landgenoten werden gepleegd. En ze bieden een grimmige waarschuwing voor onze tijd. Ik ben dankbaar dat het joodse leven weer bloeit in Duitsland. Maar ik schaam me ervoor dat joden zich niet veilig voelen als ze een keppel op straat dragen. Ik schaam me dat Joodse gebedshuizen bescherming nodig hebben. Ik schaam me ervoor dat vorig jaar alleen een zware houten deur een dodelijke aanval op de synagoge in Halle op Jom Kipoer heeft voorkomen. Deze avond wil ik de belofte hernieuwen die ik u in Yad Vashem heb gedaan: we bestrijden antisemitisme! We beschermen het Joodse leven! We staan achter Israël! Ik ben vernederd door de sterke vriendschapsbanden die onze landen door de jaren heen hebben gesmeed. En ik ben er trots op president Rivlin een vriend te noemen. Dank je, beste Ruvi, voor je vertrouwen en voor je uitnodiging om deel te nemen aan de ceremonie van vanavond. Het wonder van onze gedeelde Duits-Israëlische vriendschap zal blijven bloeien als we samen blijven en ons de lessen uit het verleden herinneren. Herdenking draagt de zaden van hoop op een betere toekomst. Ja: we kunnen hoop vinden, zelfs als we ons de donkere nachten en dagen van november 1938 herinneren.
Bronvermelding:
Datum: 10-11-2020
Beeld: Baden Baden, Duitsland, 10 november 1938. Joden die na de Kristallnacht waren gearresteerd, werden door de Duitse politie gedwongen door de straten te lopen met een bord in de vorm van een Davidster waarop stond: “Gott vergibt uns nicht” (‘God vergeeft ons niet’) [beeldbron: Yad Vashem]
Website: brabosh.com
Kristallnacht 9 november 1938
Voor Israël werd dit de aanzet om naar hun eigen land terug te keren. Ook nu krijgt Israël te maken met zijn broedervolk (Esau, de Arabische volken) waardoor Israël in het nauw komt, maar waarin de Here God juist met Jakob tot zijn doel komt.