De Republiek Kosovo werd maandag het meest recente land met een moslimmeerderheid (hoewel het nadrukkelijk een seculiere democratie is) dat diplomatieke betrekkingen aanknoopt met de Staat Israël.

Maar Kosovo ging nog verder dan de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan: het erkende ook Jeruzalem officieel als de hoofdstad van Israël.

In een diplomatieke ceremonie, die plaatsvond via Zoom als gevolg van de coronavirus-crisis, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, dat hij het verzoek van Kosovo om een ambassade in Jeruzalem te openen, reeds had goedgekeurd. ‘Er is een paradigmaverschuiving in de betrekkingen van de moslimwereld met Israël,’ merkte Ashkenazi op. ‘Vanmorgen ontving ik uw formele verzoek (…) om een ambassade te openen in Jeruzalem, wat ik natuurlijk heb goedgekeurd.’

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken sprak verder zijn waardering uit richting zijn tegenhanger, de Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken Meliza Haradinaj, voor haar uitgesproken steun aan Israël en het Joodse volk vorige week op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag. In haar officiële hoedanigheid nam Haradinaj de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme aan, waarin onder andere anti-Israël activiteiten als antisemitisch worden gedefinieerd.

Ashkenazi bedankte ook de Verenigde Staten voor hun toewijding in de afgelopen jaren, om Israëls streven naar vrede met zijn buren en andere naties waarmee het voorheen geen diplomatieke betrekkingen onderhield, te bevorderen.

Van haar kant beschreef Haradinaj deze dag als een ‘gouden bladzijde in de geschiedenis van onze volken.’ Zij wees op de warme betrekkingen tussen de volken van beide landen, die al tientallen jaren bestaan en die het meest treffend tot uiting kwamen toen Israëli’s in 1999 gezinnen ontvingen die de oorlog in Kosovo waren ontvlucht, en tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen een groot aantal Joden door de bevolking van Kosovo werd geholpen om aan de vernietigingsmachine van de nazi’s te ontkomen.
Haradinaj nodigde vervolgens ‘enthousiast’ Israëlische bedrijven uit om zaken te doen in Kosovo en sloot af met: ‘God zegene het volk van Kosovo en zijn vrienden, de Verenigde Staten van Amerika en de Staat Israël.’

Een opname van de volledige ceremonie kan hieronder worden bekeken. De ceremonie begint na ongeveer 9 minuten.

Klik hier.


Bron: Israel today.nl


 

 

 

EN / NL/ עב