Fondsenwervingscampagne nog gaande
De intensieve fondsenwervingscampagne voor het ophalen van de benodigde 23,3 miljoen euro loopt bijna ten einde. Nog 7 miljoen euro is er nodig om de komst van het Nationaal Holocaust Museum mogelijk te maken. Mede door donaties van particuliere betrokkenen ziet het ernaar uit dat Nederland vanaf 2022 een museum rijker is: het Nationaal Holocaust Museum. Op 2 februari 2020 sluit het tijdelijke museum (Nationaal Holocaust Museum i.o.) aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam naar verwachting zijn deuren voor een verbouwing van twee jaar.
Barbra Streisand governor
Dankzij funding van onder andere het Anne Frank Fonds Basel, Claims Conference (VS), de Nederlandse Spoorwegen en particulieren lijkt het erop dat het Nationaal Holocaust Museum over twee jaar een permanente vestiging kan openen. De ‘governors’ (particuliere donateurs die minimaal 100.000 euro per persoon geven), onder wie Amerikaanse zangeres en actrice Barbra Streisand, zorgden samen voor een bijdrage van 3,5 miljoen euro. Streisand: “Het is een eer om bij te mogen dragen aan de totstandkoming van een herdenkingsplek die een getuigenis is van de onmenselijke verschrikkingen van de Holocaust en de moed, waardigheid en het geloof van zijn miljoenen slachtoffers en overlevenden. Dit is een geschiedenis die de wereld nooit mag vergeten.”
“Het is een eer om bij te mogen dragen aan de totstandkoming van een herdenkingsplek die een getuigenis is van de onmenselijke verschrikkingen van de Holocaust en de moed, waardigheid en het geloof van zijn miljoenen slachtoffers en overlevenden. Dit is een geschiedenis die de wereld nooit mag vergeten.”
Plek van herkenning en plek van hoop
Het Nationaal Holocaust Museum komt op dezelfde plek waar nu het Nationaal Holocaust Museum in oprichting is gevestigd; in de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Twee gebouwen met een historische betekenis. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van Joden naar de vernietigingskampen; tegenwoordig is het een herdenkingsplek. Via de Kweekschool werden tijdens de Tweede Wereldoorlog met behulp van het verzet honderden kinderen naar een relatief veiligere plek gesmokkeld.
Oproep aan publiek
Het Nationaal Holocaust Museum, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier, wordt het eerste en enige museum dat de volledige geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt. Wanneer er straks geen overlevenden meer zijn, is het Nationaal Holocaust Museum onmisbaar als plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken. “Wij weten ons gesterkt door de grote steun die er in binnen- en buitenland voor ons initiatief blijkt te zijn. We vinden het ontzettend belangrijk om de persoonlijk geschiedenissen van slachtoffers, daders, collaborateurs, ooggetuigen en het verzet te blijven delen, ook met toekomstige generaties”, zegt Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Het museum roept mensen op om relevante vondsten die ze doen (bijvoorbeeld tijdens het opruimen van een zolder) te delen met het Nationaal Holocaust Museum en zo bij te dragen aan de museumcollectie.
“Wij weten ons gesterkt door de grote steun die er in binnen- en buitenland voor ons initiatief blijkt te zijn. We vinden het ontzettend belangrijk om de persoonlijk geschiedenissen van slachtoffers, daders, collaborateurs, ooggetuigen en het verzet te blijven delen, ook met toekomstige generaties”
Kogels, verraad en brieven
De verbouwing, die uitgevoerd wordt door architectenbureau Office Winhov, begint naar verwachting na 2 februari. In de week ervoor organiseert het tijdelijke museum een finissage-evenement. De exacte programmering daarvan zal binnenkort bekend gemaakt worden. De Hollandse Schouwburg sluit in verband met de Nationale Dodenherdenking op 4 mei pas zijn deuren in juni. De huidige tentoonstelling, ‘Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een Joodse familie’, over een confronterende familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland, is nog tot 2 februari te zien.
Over het Nationaal Holocaust Museum (i.o)
Het Nationaal Holocaust Museum neemt een unieke plaats in op de kaart van oorlogs- en verzetsmusea in Nederland. Het museum maakt deel uit van het Joods Cultureel Kwartier. Daarmee valt de traumatische geschiedenis die in het Nationaal Holocaust Museum verteld wordt binnen een context van ruim 400 jaar Joods leven in Nederland.
Het Nationaal Holocaust Museum toont vanuit de Joodse identiteit de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland in al zijn complexiteit. Daarmee houdt het museum de herinnering aan de slachtoffers levend, vraagt het aandacht voor de doorwerking van genocide en roept het op tot morele reflectie op verleden en heden.
Over het Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) bestaat uit het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het JCK nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de Joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit.