Amir Ohana is in Rabat op uitnodiging van zijn lokale collega.

Knessetvoorzitter Amir Ohana heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

Ohana sprak op een dag dat hij de allereerste leider van het Israëlische parlement werd die een officieel bezoek bracht aan de wetgevende macht van een moslimland.

Israël bekijkt mogelijke erkenning van Marokkaanse soevereiniteit over betwiste Westelijke Sahara

Deze stap zou de deur openen voor Jeruzalem en Rabat om volledige diplomatieke banden aan te knopen, meldt Reuters, nu de nationale veiligheidsadviseur een bezoek brengt aan het Noord-Afrikaanse koninkrijk.

De regering overweegt de soevereiniteit van Marokko over het betwiste gebied van de Westelijke Sahara te erkennen, aldus in een woensdag gepubliceerd rapport.

De stap zou ertoe kunnen leiden dat Israël en Marokko hun banden aanhalen, aldus Reuters, onder vermelding van een diplomatieke bron.

De diplomatieke missies van de twee landen zijn momenteel verbindingskantoren, maar de erkenning van de Westelijke Sahara zou een volledige aanwezigheid van een ambassade mogelijk kunnen maken. Een vrijhandelsovereenkomst is ook een mogelijkheid voor de toekomst.

Een bron in het kabinet vertelde Reuters dat het plan werd besproken in de Nationale Veiligheidsraad.

Nationale Veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi is deze week in Marokko voor een bezoek.

Het kabinet van de premier en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaven geen commentaar op het rapport.

Hanegbi had woensdag een ontmoeting met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, en hoge veiligheidsfunctionarissen. De twee partijen bespraken de versterking van de samenwerking op het gebied van buitenlandse zaken en defensie, aldus het kabinet van de premier.

De Westelijke Sahara is een dunbevolkt woestijngebied aan de Atlantische kust dat grenst aan Marokko. De Polisario-beweging streeft naar onafhankelijkheid van Marokko in het gebied en controleert een deel van het grondgebied.

Transportation Minister Miri Regev (right) during a state visit, Rabat, Morocco, May 28, 2023. (Twitter)

Israël en Marokko hebben hun relatie gestaag uitgebouwd sinds ze in 2020 hun banden normaliseerden, als onderdeel van een reeks afspraken die bekend staan als de Abraham Akkoorden, gesteund door de regering van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

In ruil daarvoor deed Washington een belangrijke concessie aan Rabat: de erkenning van de soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

Israël onderhield ook banden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein als onderdeel van de akkoorden.

Ondanks het verzet van sommige sectoren van het Marokkaanse publiek zijn de betrekkingen zich sindsdien blijven ontwikkelen.

De twee landen hadden in de jaren ’90 op laag niveau diplomatieke betrekkingen tot stand gebracht, na de interim-vredesakkoorden van Israël met de Palestijnen, maar die werden opgeschort na het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000.

De Israel Defense Forces zei maandag dat het een delegatie van troepen had gestuurd om deel te nemen aan een grote militaire oefening onder Amerikaanse leiding in Marokko en nabijgelegen Afrikaanse landen, een primeur voor het Israëlische leger.

Last week, Transportation Minister Miri Regev signed three transportation deals to facilitate exchanges between Israel and Morocco while on a visit to the North African country.

The agreements will allow Israeli driver’s licenses to be used on the roads in Morocco, encourage direct shipping between the two countries, and facilitate exchanges related to road safety and transportation innovation.

Bilateral trade between Jerusalem and Rabat grew by a third in 2022, while some 200,000 Israelis visited Morocco, according to official figures. Some 700,000 Israelis are of Moroccan descent, and many have maintained strong ties.

__________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
7-6-2023

Auteur:
Toi Staff

Beeld:
A Moroccan army vehicle drives past car wreckage in Guerguerat located in the Western Sahara on November 24, 2020, after an intervention of the royal Moroccan armed forces in the area. (Fadel Senna/AFP)

 

EN / NL/ עב