Afgelopen woensdag postte ultra-Orthodoxe journalist Yisrael Cohen een video op Twitter over een avontuurlijke amfibie die werd gespot in een zak met botersla. Hij vermeldde erbij hoe verbaasd de religieuze klanten waren om deze springende kleine vriend aan te treffen op een product dat wel vijf maal de rabbinale goedkeuring had gekregen en dus ‘kosher’ was verklaard.

“Is het wel kosher?”, kun je een vrouw horen vragen. “Ja, hoor.”, weet een man te vertellen. “Echt waar?,” vraagt ze ongelovig. Volgens de man is het ‘kosher l’mehadrin’, de strengste standaard in het kashroet certificeringssyteem. “Ja,” zegt een andere man, “want onthoud wel dat het gecontroleerd is op wormen.” Tja, met een kikker in deze krop zullen wormen inderdaad weinig kans maken.

Maar toch, deze video gaf aanleiding tot grote maatschappelijke discussie in Israël tot hilariteit van velen. Bijvoorbeeld over de vraag waarom men erbij vergeet te vermelden dat kikkers bruin zijn en niet Kermitgroen. Of zelfs op universitaire niveau over alles van de kashroetstandaarden tot en met de kleur van kikkers.

Brachat Katif liet in een verklaring weten dat dit een uitzonderlijk incident was en dat men er verzekerd van mag zijn dat alle producten door strenge kwaliteitscontroles gaan. Best een hele geruststelling dat niet in iedere zak sla een kikker, of zoiets, meelift.

EN / NL/ עב