In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 werden zo’n 3000 Sinti en Roma vermoord in Auschwitz, waaronder bijna 250 mensen uit Nederland. Hun geschiedenis is minder bekend dan die van Anne Frank, maar mag evengoed niet vergeten worden.

Foto: R. Breslauer

Deze foto van Sinti-meisje Settala Steinbach uit Nederland op een trein naar Auschwitz is weliswaar bekend, het verhaal erachter echter stukken minder. Angelique van der Pol schreef in Het Parool van 2 augustus jl. over het tragische verhaal van Settala Steinbach – een vermoord Sinti-meisje uit Nederland, over de honderden Roma en Sinti die uit Nederland gedeporteerd werden, en hoe een Amsterdamse agent nog erger wist te voorkomen.

Volgens een enkele overlevering wisten 22 opgepakte Sinti-muzikanten hun waarde voor het uitgaansleven van Amsterdam te bewijzen, door op het politiebureau in de Marnixstraat aan de telefoon muziek te spelen voor de Sicherheitsdienst (SD) van de Duitse bezetter. Wat er ook op het bureau gebeurde, zij werden vrijgelaten en hebben de oorlog overleefd. Vele Roma en Sinti helaas niet.

Klik hier voor de video.

Angelique van der Pol van Verhalenschat doet onderzoek naar verborgen plekken en verhalen, en mensen waarvan de geschiedenis onbekend is. Op 28 oktober geeft zij een online lezing over de vervolging van Roma en Sinti in Nederland.


Bronvermelding:
Datum:        28-10-2020
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב