Stel je voor dat je door een drukke straat loopt en iemand ziet instorten. Zou je dan snel hulp zoeken, of zou je doen alsof je het niet merkt en doorlopen? In dit geval lijkt het voor de hand liggend dat we moeten stoppen en proberen te helpen. Maar wat gebeurt er als mensen op veel grotere schaal lijden? In de wereld van vandaag is het maar al te gemakkelijk om weg te kijken en te negeren. Maar wat als we dat niet zouden doen?

”Het is mogelijk dat u de juiste keuze maakt Als u ziet dat de os of het schaap van uw collega verdwaald is, negeer dat dan niet; je moet het teruggeven aan je collega.” – Deuteronomium 22:1

לֹא־תִרְאֶה אֶת־שׁוֹר אָחִיךָ אוֹ אֶת־שֵׂיוֹ נִדָּחִים וְהִתְעַלַּמְתָּ מֵהֶם הָשֵׁב תְּשִׁיבֵם לְאָחִיךָ׃

Rashi, de grote commentator, legt de betekenis van “Negeer het niet” uit: “Je mag je ogen niet bedekken, doen alsof je het niet ziet.” Hoewel het leven druk is en we geneigd zijn te doen alsof we anderen niet in nood zien en ons alleen op onze eigen persoonlijke zorgen te richten, mogen we onszelf dat niet toestaan. We mogen hun pijn niet negeren! Opzettelijke onwetendheid is geen optie. Ons leven is onlosmakelijk verbonden met de verantwoordelijkheid die we dragen voor anderen en de wereld om ons heen.

In de praktijk betekent dit dat als we een verloren voorwerp van onze vriend zien, we verplicht zijn actie te ondernemen om het terug te geven. Maar het principe van “Negeer het niet” kan en moet worden toegepast op andere gebieden van het leven. Hoe vaak komen we iemand tegen die zijn vreugde, hoop of welzijn is verloren? Misschien kunnen we door te luisteren, aan te moedigen of gewoon aanwezig te zijn, helpen herstellen wat verloren is gegaan.

Wat ons brengt bij de Israëlische gijzelaars die momenteel ergens ondergronds in Gaza door Hamas-terroristen worden vastgehouden. Persoonlijk vind ik het moeilijk, zelfs pijnlijk, om aan de gijzelaars te denken. Het is heel natuurlijk om niet aan hen te denken, naar het werk te gaan, Netflix te kijken en te doen alsof alles in orde is. Maar God is duidelijk: “Negeer het niet!” Als het ons verboden is om een ​​verloren ezel te negeren, hoe kunnen we dan kinderen negeren die hun ouders zijn verloren en echtgenoten die hun vrouwen zijn verloren?

In de Grote Feestdagen van Rosj Hasjana en Jom Kipoer smeken we God: “Onze God en God van onze vaderen, laat ons gebed voor U komen en negeer onze smeekbede niet.” God behandelt ons zoals wij anderen behandelen. Als we willen dat God onze gebeden en onze eigen pijn niet negeert, hoe kunnen we dan de benarde situatie van de gijzelaars negeren?

Wat kunnen we praktisch doen om te helpen? Ten eerste moeten we op de hoogte blijven. Leer over de verhalen van de gijzelaars, begrijp de complexiteit van de situatie en deel deze kennis met anderen. Bewustzijn is de eerste stap naar actie. Ten tweede, gebruik je stem. Spreek je uit op sociale media, schrijf naar je vertegenwoordigers en doe mee aan demonstraties. Laat de wereld weten dat deze gijzelaars niet vergeten worden.

Overweeg ten derde een donatie te doen om de Israëlische gijzelaars te helpen. Jouw steun kan een cruciale rol spelen bij hun redding en bij het verlichten van de pijn van hun geliefden.

Laat jezelf niet verdoven. Kies ervoor om te voelen, om te geven, om te handelen – zelfs als het ongemakkelijk is. “Negeer het niet” – kijk niet weg!

 

Datum: 22 september 2024

Auteur: Rabbi Elie Mischel

Beeld: The Israel Bible

Bron: Do Not Look Away! – The Israel Bible

EN / NL/ עב