De Iraanse opperste leider, Ayatollah Ali Khamenei, wijst naar Israel en de Verenigde Staten als onruststokers in Iran. Al ruim twee weken zijn overal in Iran protesten, aangevoerd door Iraanse vrouwen, maar opgevolgd door jong en oud. Initieel vanwege de onderdrukking van vrouwen, maar inmiddels is de roep om een andere overheid duidelijk te horen. Khamenei hoort wat anders: eerder liet hij door de staatsmedia noteren dat de Duitse ambassade achter de onrust zat, maar inmiddels is hij terug bij zijn favoriete zondebok: Israel en de Verenigde Staten, die gezamenlijk zouden optrekken om tweedracht te zaaien in zijn land.
“Ik verklaar openlijk dat de recente rellen en onrust in Iran opgezet zijn door de VS; het aanmatigende, valse zionistische regime; hun huurlingen; en enkele verraderlijke Iraniërs in het buitenland die hen hebben geholpen,” zei Khamenei maandag in een toespraak tot politiecadetten in Teheran. Later herhaalde hij dat statement nog eens op Twitter. Hij krijgt vooralsnog toegang tot dit platform, ondanks zijn leugens en haatzaaien en zijn grote en gewelddadige invloed in het Midden-Oosten. Een opmerkelijke keuze van dit platform, zeker in het licht van het verwijderen van voormalig president Donald Trump, vanwege zijn ophitsing en leugens. Overigens is twitter voor Iraniërs zelf door hun regering geblokkeerd.
De protesten die Iran sinds 17 september overspoelen, begonnen naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. Deze jonge vrouw (22) werd gearresteerd door de zedenpolitie omdat haar hijab naar diens mening teveel naar achteren was geschoven. Zij heeft in de bus die haar naar het heropvoedingscentrum in Teheran bracht volgens meerdere getuigen harde klappen op het hoofd gekregen, waardoor ze later in het ziekenhuis overleed. Haar familie zette een foto van haar in een ziekenhuisbed online. Dat bericht geen viraal in Iran en mensen gingen de straat op. Inmiddels zijn er honderden arrestaties verricht en de staatstelevisie heeft melding gemaakt van meer dan 40 doden onder demonstranten en politie.
Vriendschap tussen Iran en Israel is mogelijk
Khamenei gaf maandag geen enkel bewijs voor zijn bewering, behalve dat protesten in andere landen niet zoveel internationale aandacht en veroordeling krijgen. Khamenei staat aan het hoofd van een regime dat al tientallen jaren ‘zionisten’ aanwijst als het grote kwaad in de wereld, de Holocaust in twijfel trekt, de ontmanteling van Israel wenst en steun verleent aan terroristische groeperingen in en om Israel. Op deze manier is Iran sinds de Islamitische Revolutie een Israel’s meest onverbiddelijke vijanden geworden. Israel voert een zogenaamde ‘schaduwoorlog’ met Iran.
De huidige revolutie zou echter het einde kunnen betekenen voor de haatdragende religieuze leiders, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat de relatie met Israel zienderogen zal verbeteren. Zo sprak ook de zoon van de laatste shah (koning) van Iran: “De geschiedenis van Iraanse en Joodse mensen gaat ver terug. Naar de tijden van koningin Esther en Cyrus de Grote, die het herbouwen van de Tempel faciliteerde. Maar ook meer recentelijk waren er productieve banden tussen de beide landen, zoals in de jaren ’60 en ’70. Zodra dit regime valt, zal het antisemitisme en de haat voor de Joodse staat ook afnemen. Iran zal economische en culturele banden met Israel zoeken.”
Israeli women stand with Iranian women. #MahsaAmini pic.twitter.com/BtkEtw3CTU
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) September 27, 2022
Overal ter wereld kregen afgelopen zaterdag deze demonstraten steun in de vorm van protesten, ook in Amsterdam en Tel Aviv. Net als in veel andere landen hebben Israelische vrouwen online video’s opgenomen ter ondersteuning van de Iraanse demonstranten. Ook vanuit officiële bronnen is er steun voor de demonstraten: het Israelische ministerie van Buitenlandze Zaken liet weten pal achter de demonstraten te staan.
Meer weten over de rol van Iran in de regio? Luister naar deze podcast met Han ten Broeke
Bronvermelding:
Datum: 06-10-2022
Beeld: Overal in Iran wordt de beeltenis van opperste leider Khamenei verwijderd. Foto: BockoPix
Auteur: JOS HUMMELEN