Zaterdagavond heeft een IAF-vliegtuig met een gericht schot een commandant van de terroristische organisatie Islamitische Jihad, Khaled Mansour, in Gaza gedood. Mansour diende als commandant van de zuidelijke Gaza-divisie, het equivalent van generaal. De operatie werd goedgekeurd door de chef van de generale staf, de minister van Defensie en de premier.

Volgens inlichtingen van de IDF zou met de dood van Mansour alle belangrijke PIJ commandanten definitief zijn uitgeschakeld.

De afgelopen dagen werkte Mansour aan het uitvoeren van een antitankraket en raketaanval op Israël en was hij verantwoordelijk voor het plannen van een terreuraanslag in Israël langs de grens met Gaza, die werd verijdeld door de IDF.

Bij de operatie kwamen ook twee andere leden van de Islamitische Jihad om het leven: Khatab ‘Amasi, commandant van de Rafah Brigade in de terroristische organisatie Islamitische Jihad en de plaatsvervanger van Mansour, en Ziad Madalal, een lid van de leiding van de Islamitische Jihad en de rechterhand van Mansuur.

Door de jaren heen was Mansour betrokken bij het uitvoeren van vele terreuraanslagen, waaronder de aanval in juli 2004 waarbij de IDF-commandant van de Zuidelijke Gaza-brigade, kolonel Pinhas Zuaretz, matig gewond raakte.

Bovendien nam Mansour in 2010, toen hij het hoofd was van de Rocket Faction van de terroristische organisatie Islamitische Jihad, de verantwoordelijkheid op zich voor de terroristische aanslag waarbij majoor Eliraz Peretz en Staff Sgt. Ilan Saviatovski werden gedood.

Via IDF-woordvoerderseenheid

Mansour leidde tientallen terreuraanslagen tegen de staat Israël, van het afvuren van mortieren tot geavanceerde raketten.

In 2015 was Mansour de commandant van de Northern Gaza Brigade van de Islamitische Jihad. Hierna werd hij de commandant van de zuidelijke Gaza-divisie. Tegelijkertijd had hij de leiding over de Tunnels Unit en commandant van de Rocket Faction van de Islamitische Jihad.

Tijdens operatie “Guardian of the Walls” in mei 2021 voerde hij zwaar raketvuur uit op Israël, met name op de steden Ashkelon en Ashdod. Hij was ook van plan verdere aanvallen op IDF-soldaten en Israëlische burgers te plannen.


Bronvermelding:
Datum:        07-08-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF-woordvoerderseenheid
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב