Een Duitse regeringscommissie voor gestolen kunst uit de Tweede Wereldoorlog heeft een uitspraak gedaan ten gunste van de nazaten van Emanuel Albert Lewenstein.

Het semi-abstracte schilderij “Kleurrijk leven” uit 1907 van Wassily Kandinsky, dat een groot openluchtfeest voorstelt, moet terug naar de erfgenamen van de Nederlandse Joodse verzamelaar die het werk voor de Holocaust in bezit had, oordeelde een Duits regeringspanel.

Emanuel Albert Lewenstein, die een naaimachinefabriek leidde, ontwikkelde een kunstcollectie. Hij had de Kandinsky uitgeleend aan het Stedelijk Museum in Amsterdam toen de legers van Hitler binnenvielen. Het werd later geveild.


The painter Wassily Kandinsky
circa 1913. Credit: Wikimedia Commons.

“Er zijn talrijke aanwijzingen dat dit een geval was van inbeslagname als gevolg van vervolging door de Nazi’s,” oordeelde de commissie, die de zaak onderzocht. Uitspraken van de commissie zijn niet wettelijk bindend, maar worden bijna altijd nageleefd.

Kandinsky, een Russische schilder, was niet Joods, maar zijn werk was wel opgenomen in de beruchte nazi-tentoonstelling over “ontaarde kunst”.
In 2021 gaf het Stedelijk een ander schilderij van Kandinsky, “Painting with Houses” (1909), terug aan de familie Lewenstein. Het was eigendom geweest van Lewensteins zoon Robert en diens vrouw Irma Klein.

__________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
22-6-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
Wassily Kandinsky, “Colorful Life,” 1907. Credit: WikiArt/Public Domain

 

 

EN / NL/ עב