Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev zeggen dat ze moleculen in kefir hebben geïdentificeerd die effectief zijn bij de behandeling van verschillende ontstekingsaandoeningen, waaronder “cytokinestormen” veroorzaakt door COVID-19.
Kefir, vergelijkbaar met yoghurt maar dunner qua consistentie, is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt door koeien- of geitenmelk te inoculeren met mengsels van micro-organismen, zoals gist en bacteriën. Een cytokinestorm is wanneer het immuunsysteem van het lichaam in overdrive gaat en zichzelf aanvalt – een van de belangrijkste doodsoorzaken bij COVID-19- patiënten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door promovendus Orit Malka en prof. Raz Jelinek, vice-president en decaan voor onderzoek en ontwikkeling bij BGU. Het is onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Microbiome .
Enkele jaren voor de coronavirus-pandemie merkte Malka dat yoghurt een therapeutisch effect had en begon ze het te bestuderen in het laboratorium van Jelinek, vertelde Jelinek aan The Jerusalem Post. Ze identificeerden moleculen in de yoghurt die dramatische antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hadden.
“Een van de belangrijkste redenen waarom mensen aan COVID overlijden, is de cytokinestorm”, zei Jelinek. “Cytokinen zijn immuunmoleculen die zijn ontworpen om het lichaam te helpen indringers zoals virussen te bestrijden. Maar onder bepaalde omstandigheden, en wetenschappers weten niet precies waarom, gaat het lichaam in een soort overdrive en scheidt het veel cytokines af – zo veel dat het je doodt. Dat is wat er gebeurt tijdens COVID. “
“We wisten dat we deze moleculen in yoghurt hadden gevonden met ontstekingsremmende eigenschappen”, zei hij. “Dus toen COVID begon, zeiden we: laten we kijken of deze moleculen kunnen helpen tegen cytokinestormen.”
Jelinek en Malka veroorzaakten cytokinestormen bij muizen. Toen keken ze wat er gebeurde.
De muizen die de storm hadden en niet werden behandeld, stierven. Maar de muizen die werden behandeld met de moleculen die ze in de yoghurt vonden, herstelden volledig. De moleculen elimineerden niet alleen de cytokinestorm, ze herstelden ook het evenwicht in het immuunsysteem.
“Dit was echt opmerkelijk”, zei Jelinek.
De wetenschappers zeiden dat ze de moleculen ook via hun mond aan de muizen toedienden; ze werden in water gelegd en kwamen in de spijsvertering van de muizen terecht, net als een normaal drankje.
Tijdens de pandemie hadden Jelinek en Malka gehoopt dat ze deze moleculen konden toedienen aan patiënten die in kritieke toestand verkeerden. Maar regelgevende hindernissen vertraagden het proces en ze slaagden niet, zei Jelinek. Nu is hun volgende stap om klinische proeven uit te voeren met andere cytokinestormen.
“Cytokine-stormen gebeuren niet alleen met COVID,” zei Jelinek. “Dit is een zeer slechte toestand met echt heel weinig behandelingen ertegen.”

De onderzoekers staan ​​op het punt een startend bedrijf op te richten onder de paraplu van BGN Technologies voor verdere ontwikkeling en commercialisering van de technologie. Het bedrijf zou binnen de komende weken formeel moeten worden gelanceerd, en dan zullen ze geld inzamelen om klinische experimenten uit te voeren, zei Jelinek. Hopelijk beginnen de proeven binnen een paar maanden, zei hij.

Prof.Eran Segal, een computationeel bioloog voor het Weizmann Institute of Science die uitgebreid heeft gepubliceerd over het onderwerp probiotica, zei: voordelen.”

Aan de andere kant, zei hij, “doen veel probiotica die worden gegeven, niets.”
“Het potentieel is enorm”, voegde hij eraan toe. “Ik denk dat het nog in de beginperiode is.”
Het pad van het lab naar de tafel is waarschijnlijk lang, gaf Jelinek toe. Hoewel de moleculen afkomstig zijn van yoghurt die mensen elke dag zouden kunnen eten, zouden ze als een medicijn worden beschouwd en zullen ze de volledige controle van elk nieuw medicijn moeten ondergaan voordat ze goedkeuring krijgen, zei Jelinek.
Als zodanig zal het bedrijf de moleculen waarschijnlijk tegelijkertijd in een andere richting brengen – als voedingsadditief, probioticum of supplement – om het goedkeuringsproces te versnellen, zei hij.
Jelinek zei dat hij en Malka andere experimenten met de kefir deden, en ze konden ook aantonen dat de moleculen het potentieel hebben om pathogene bacteriën te bestrijden. Ze toonden specifiek aan dat de moleculen in staat waren om de virulentie van de veroorzaker van cholera aanzienlijk te verminderen, zei hij.
“Dit is de eerste demonstratie dat virulentie van menselijke pathogene bacteriën kan worden verzacht door moleculen die worden uitgescheiden in probiotische melkproducten, zoals yoghurt of kefir,” zei Jelinek. “Ik denk niet dat er moleculaire mechanismen waren waarvan mensen zeker wisten dat ze een therapeutisch effect zouden hebben. Nu weten we het. “
————————————————–

Bronvermelding:
Datum:        13-04-2021
Auteur:        
Beeld:          DANI MACHLIS
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב