Kamp Westerbork heeft besloten geen aanklacht bij de politie in te dienen wegens bedreiging van de inmiddels ex-directeur Dirk Mulder, nadat hij in januari had gezegd te willen meewerken aan de “Nacht van de Vluchteling”.

Kamp Westerbork zou de startlocatie zijn van de nachtwandeling naar Groningen. Dat leverde veel kritiek op, want volgens critici was Westerbork als startlocatie ‘ongepast’.

Mulder ontving in april persoonlijke bedreigingen: “Via sociale media en de mail werd mij gezegd dat de deelnemers iets wordt aangedaan als de tocht door zou gaan. Zelf werd ik met de dood bedreigd”, vertelde Mulder toen. “Ik kon een nekschot krijgen. Dat doet mij wel wat.”

Mulder beweerde toen dat de bedreigingen niet alleen uit kringen kwamen van anti-immigratie activisten, maar ook “uit Joodse hoek”.

Mulder heeft dit uiteindelijk nooit hard kunnen maken, waarna leiders van de Nederlandse Joodse gemeenschap hem vroegen deze uitspraak terug te nemen. Mulder heeft dit niet gedaan en is inmiddels met pensioen.

De nieuwe directrice Gerdien Verschoor zei tegenover RTV Drenthe: “We willen ons richten op de toekomst en dit achter ons laten”.

“Het is de laatste tijd rustig en dat willen we zo houden. Als er toch nog eens iets opspeelt, gaan we op dat moment acteren.”

Ook uit politie onderzoek waren geen aanwijzingen gekomen dat de aantijgingen van Mulder enige grond van waarheid hadden.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   28-08-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:    Screenshot YouTube
Website: https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב