Op 23 augustus 2019 kwam de 17-jarige Rina Schnerb bij een bomaanslag om het leven en belandden haar vader, Eitan Schnerb (46) en haar broer Dvir (19) zwaargewond in het ziekenhuis als gevolg van de terroristische daad. De Israëlische Shin-Beth kwam de daders op het spoor; zij bleken leden te zijn van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dat gelieerd is aan de Palestijnse Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Deze organisatie blijkt met Nederlands belastinggeld te worden gesteund. Schokkend, maar niet verrassend, laat het CIDI weten.

Tussen 2017 en 2021 heeft de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah – de zetel van de PA – een bedrag van bijna $20 miljoen gereserveerd voor de UAWC in het kader van land- en waterbeheerprogramma in de Palestijnse gebieden. De twee PFLP-terroristen die de bomaanslag op de familie Schnerb hebben gepleegd hadden kregen niet alleen betaald vanuit de Nederlandse pot voor de NGO, “In 2017 hebben beide personen, net als andere medewerkers van NGO’s die door Nederland worden gesteund, voor de periode van 1 jaar een pasje gekregen van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah waarmee zij zich konden identificeren als medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging”, aldus Kaag.

In mei 2019 werd de Nederlandse overheid al gewaarschuwd middels brieven van de juridische organisatie UK Lawyers For Israel, die erop wees dat dat personen die lid waren van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), tevens werkzaam waren bij de Palestijnse landbouwunie. Die laatste wordt zo genoemd nadat USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, de UAWC heeft gekenmerkt als de “landbouworganisatie” van de PFLP. De waarschuwingen werden echter in de wind geslagen. Daarna heeft het CIDI vanaf oktober 2019 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hier aandacht voor gevraagd. In juni van dit jaar stelden de PVV, ChristenUnie en de SGP hierover Kamervragen, waarop zowel Sigrid Kaag als Stef Blok bleven beweren dat er geen sprake was van Nederlandse financiering van PFLP-terroristen.

Des te opmerkelijker is het dat minister Kaag nu eindelijk toegeeft en laat weten voorlopig de geldkraan naar de NGO dicht te draaien in afwachting van een extern onderzoek dat zal worden gedaan, echter dat wil niet zeggen dat deze maatregel definitief zal zijn.

Lees hier en hier meer…

 

EN / NL/ עב