Premier Naftali Bennett verwelkomde dinsdag een recent besluit om nederzettingen uit te breiden in wat zijn eerste bezoek aan een gemeenschap buiten de Groene Lijn was sinds zijn aantreden.

Tijdens een bezoek aan de Joodse gemeente Elkana wierp hij de uitbreiding van de nederzettingen op als reactie op het recente Palestijnse geweld. De Palestijnen beschouwen de bouw van nederzettingen als het belangrijkste obstakel voor vrede, omdat het hun hoop op een onafhankelijke staat op gronden die Israël door oorlog heeft ingenomen, verder ondermijnt.

Verwijzend naar de goedkeuring van meer dan 4.000 woningen door een militaire planningsinstantie, zei premier Bennett:

“In het aangezicht van vijandelijk geweld is het zionistische antwoord altijd nederzetting, veiligheid en alijah geweest. Vorige week hebben we hier in Elkana, naar mijn mening, het grootste bouwvolume in één keer goedgekeurd sinds de oprichting van de stad.”

Elkana, Samaria, 17 mei 2022. Premier Naftali Bennett tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Judea & Samaria, naar aanleiding van de 45ste verjaardag van de stichting van Elkana

Tijdens een telefoongesprek met Bennett op dinsdag uitte de Franse president Emmanuel Macron “bezorgdheid” over de bouw van nederzettingen en “zijn wens om bij te dragen aan een beslissende heropleving van de vredesinspanningen in het Midden-Oosten”, aldus een lezing van het Franse presidentiële paleis.

Macron drong er ook bij Bennett op aan om het onderzoek naar de dood vorige week van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh, die werd gedood tijdens een Israëlische terrorismebestrijdingsoperatie in Jenin, snel af te ronden.

Bennett, een oude voorstander van nederzettingen die ooit een hoge positie bekleedde in de overkoepelende nederzettingenorganisatie Yesha Council, is tegen de Palestijnse staat. Hij leidt een regering met partijen uit het hele politieke spectrum van Israël, waaronder enkele die tegen de nederzettingen zijn.

Om de coalitie bijeen te houden, hebben ze grote vredesinitiatieven of volledige annexatie uitgesloten, terwijl ze doorgaan met het uitbreiden van de nederzettingen en het nemen van enkele stappen om de Palestijnen economisch te helpen.


Bronvermelding:
Datum:        18-05-2022
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב