Jordanië en Israël hebben deze week een luchtvaartverdrag getekend. Met het nieuwe akkoord kunnen vliegtuigen uit Israël gebruik maken van het Jordaanse luchtruim, en vice versa.

De onderhandelingen voor het verdrag waren al jaren gaande. De recente ontwikkelingen in de regio – de normalisatie tussen Israël en Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten en het toestaan van Israëlische vluchten boven Saoedi-Arabië – hebben de voortgang van het akkoord doen versnellen.

Israël kent al sinds 1994 vrede met Jordanië. Er is dan ook al jaren sprake van vluchten tussen de twee landen, maar er was nog geen verdrag dat het voor vliegtuigen uit Israël mogelijk maakte om gebruik te maken van het Jordaanse luchtruim met een bestemming elders. Hiertoe was ook geen grote behoefte, daar Jordanië omringd werd door landen die Israël niet erkennen en vliegtuigen uit de Joodse staat toch niet zou toelaten.

Met de normalisatie tussen Israël en Bahrein en de VAE is daar verandering in gekomen. Ter gelegenheid van de nieuwe vrede vond op 31 augustus voor het eerst een commerciële vlucht van Israël naar de Emiraten plaats, waarbij het vliegtuig bovendien gebruik maakte van het luchtruim van Saoedi-Arabië. Nu het luchtruim van de Golfstaten en Saoedi-Arabië voor Israël is geopend, is het luchtvaartverdrag met Jordanië aanzienlijk belangrijker geworden.

Volgens het Israëlische ministerie van Transport zullen vluchten tussen Azië, Europa en Noord-Amerika beduidend verkort kunnen worden met gebruik van de Israël-Jordanië corridor. Minister van Transport Miri Regev noemt het “baanbrekend” en een bewijs dat Israël steeds meer onderdeel wordt van de regio.

De afgelopen tijd waren de betrekkingen tussen Israël en Jordanië gespannen. Het Hasjemitische koninkrijk was fervent tegenstander van de Israëlische voornemens soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever en reageerde opvallend terughoudend op de normalisatie tussen Israël en Bahrein en de VAE. Het tekenen van het luchtvaartverdrag is mogelijk een eerste stap in het opnieuw opwarmen van de betrekkingen, nu de Israëlische annexatieplannen voorlopig van de agenda zijn.


Bronvermelding:
Datum:        09-10-2020
Auteur:        Elkan van der Raaf
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב