Premier Benjamin Netanyahu van Israël zou deze donderdag zijn eerste bezoek brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar kort voor vertrek werd bekend gemaakt, dat deze poging om de leiders van de VAE te ontmoeten, alweer zou worden uitgesteld.

Het bezoek aan de nieuwe bondgenoot aan de Golf was afgesproken na de Abraham Akkoorden en de weder­zijdse vestiging van ambassades, en was al meerdere keren uitgesteld. Terwijl Israëli’s massaal naar de VAE reizen voor zaken of vakantie na de Abraham Akkoor­den, krijgt Netanyahu weer geen kans om hen te vergezellen.

In het openbaar zei Netanyahu dat de reis was geannu­leerd omdat zijn vrouw Sara de avond ervoor in het ziekenhuis was opgenomen met een blinde­darm­ontsteking. Maar zelfs voordat dit gebeurde, bestond er enige twijfel over de vraag of Bibi al dan niet de reis zou kunnen maken, aangezien het aangrenzende Jordanië nog steeds geen toestemming had gegeven, dat het vliegtuig van de Israëlische leider door zijn luchtruim naar de VAE mag vliegen.

Diplomatieke bronnen bevestigden later, dat de tegenzin van Jordanië verband hield met de Jordaanse kroonprins, die woensdag zijn bezoek aan de Tempel­berg in Jeruzalem abrupt had geannuleerd. (Later werd bekend, dat Jordanië zich had bedacht en alsnog toestemming had gegeven voor de vlucht over zijn land, maar toen was het te laat geworden).

Kroonprins Hussein bin Abdullah had met Israël een bezoek aan de Al Aqsa Moskee gepland, waarbij hij vergezeld zou worden door een bepaald aantal gewapende beveiligers. Maar toen verscheen de prins aan de grens met meer beveiligers dan was afgesproken, en Israël wilde alleen het toegestane aantal toelaten. De prins weigerde en annuleerde in plaats daarvan zijn bezoek aan de Tempelberg, waardoor een soort diplomatieke crisis ontstond.

Minister van Defensie Benny Gantz was er snel bij om het incident toe te schrijven aan Netanyahu’s slechte betrekkingen met Jordanië. Netanyahu ‘heeft de afgelopen 15 jaar verzuimd’ om de betrekkingen tussen Israël en Jordanië goed te beheren, en dit heeft geleid tot een ‘strategische breuk’, benadrukte Gantz, die deel uitmaakt van een aantal partijleiders in de Knesset, die de premier willen afzetten bij de nationale verkiezingen van deze maand.

Het annuleren van de reis naar de VAE zou niet alleen voer zijn voor zijn rivalen in de Knesset, maar zou ook Netanyahu’s verkiezings­campagne verder verzwakken doordat een hoognodige fotosessie in de Golf niet doorgaat. Netanyahu heeft zijn campagne gebouwd op zijn twee belangrijkste successen van het afgelopen jaar: het verkrijgen van voldoende doses Pfizer-vaccin om de hele bevolking in te enten tegen Covid-19, en het sluiten van baanbrekende vredes- en normalisatie-akkoorden met vier Arabische Staten, waarvan de VAE misschien de belangrijkste is.

Er zijn ook regionale geopolitieke implicaties waarvan het jammer zou zijn ze uit te stellen tot lang na de Israëlische verkiezingen (het duurt doorgaans weken, zo niet maanden, voordat een nieuwe regering is gevormd). Volgens berichten hadden de VAE geregeld dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) en de premier van Soedan tegelijk met Netanyahu in Abu Dhabi zouden zijn.

Een dergelijke bijeenkomst zou uiterst belangrijk zijn voor Israël, vooral gezien de recente stappen van de regering-Biden in de regio, die een bron van zorg zijn geweest voor de Joodse Staat en de Golfstaten.

De VAE hebben intussen aangekondigd dat zij met Israël onderhandelen over een quarantaine-vrije reis­corridor, waarbij de landen elkaars inentings­verkla­ringen erkennen. Hierdoor kunnen het toerisme en het zakenverkeer tussen de twee landen in de komende maanden serieus van start gaan. Israël en de VAE zijn koplopers in de wereld wat betreft Covid-19 vaccinatie per hoofd van de bevolking.


Bronvermelding:
Datum:        11-03-2021
Auteur:         Ryan Jones
Beeld:          Dudu Greenspan/Flash90
Website:      israeltoday.nl

EN / NL/ עב