Een joodse tiener uit de omgeving van Seattle heeft een website gebouwd die de wereld op de hoogte houdt van de COVID-19-pandemie terwijl deze zich verspreidt. De website, ncov2019.live, is sinds de lancering eind december door 12 miljoen mensen bezocht.

Computer whiz kid Avi Schiffmann (17) besteedt tegenwoordig veel van zijn tijd aan het voortdurend bijwerken en verbeteren van de website, die automatisch gegevens van betrouwbare bronnen van over de hele wereld bijeen verzamelt.

De site, die oorspronkelijk om de 10 minuten werd bijgewerkt, werkt nu elke minuut de informatie bij om de nieuwste statistieken over het aantal bevestigde, ernstige en sterfgevallen en hersteld patiënten – zowel wereldwijd als in elk afzonderlijk land in kaart te brengen. De site bevat ook een interactieve Google-kaart, een Twitter-feed, reisadviezen, informatie over de ziekte en de preventie ervan, evenals tips voor het voorbereiden op quarantainesituaties.

De website maakt thans melding van 114.186 personen die geïnfecteerd raakten. 63.976 zijn inmiddels genezen. 4.019 mensen zijn overleden en 5.691 zijn ernstig ziek:

“Ik begon te werken aan dit project tijdens de kerst, toen er minder dan 1.000 bevestigde gevallen waren – allemaal op het vasteland van China,” zei Schiffmann, een middelbare scholier. “Het was moeilijk om duidelijke, beknopte en nauwkeurige informatie te krijgen over wat er aan de hand was en ik wilde iets doen om dit op te lossen.”

Schiffmann, die tegelijkertijd aan verschillende coderingsprojecten werkt, heeft besloten om dit specifieke project voornamelijk aan te pakken omdat hij zo ook de web scraping technologie te kunnen leren. “Het kan ook een manier zijn om te helpen met de wereldwijde gezondheidzorg, iets dat nodig is wanneer niet alle regeringen de aardigste of transparantste zijn en het moeilijk is om betrouwbare informatie te krijgen,” zei hij.

De website van Schiffmann verzamelt informatie bij verschillende bronnen, waaronder officiële gezondheidsorganisaties van de overheid (lokaal, nationaal en internationaal) en betrouwbare nieuwsuitzendingen. Hij leunt ook op een online gemeenschap van inhoudscuratoren om hierbij te helpen. Tevens codeerde hij de website zodanig dat gegevens worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze kloppen.’

“Het is allemaal geautomatiseerd, dus ik hoef niets handmatig in te voeren. De web scraper werkt zelfs als ik slaap”, legt hij uit. Geplande verbeteringen aan ncov2019.live zijn onder meer regionale statistische uitsplitsingen, grafieken waarin de uitbraak van COVID-19 wordt vergeleken met historische pandemieën, een vaccin-tracker en vertaling van de site in 30 verschillende talen.

“Ik krijg dagelijks 1000 berichten. Sommigen zijn van mensen die me bedanken voor de site, anderen zijn van media die contact opnemen voor interviews, en velen zijn van promovendi die suggesties hebben voor informatie die ik zou kunnen toevoegen,” zei Schiffmann. Zelfs in het Engels wordt de site bezocht door individuen van elk land op aarde, met minder dan de helft uit de Verenigde Staten.

Zoals bekend is geworden in de reguliere media over Schiffmann en zijn site, is het aantal bezoekers exponentieel gegroeid. Terwijl het een maand duurde om de eerste miljoen te bereiken, werd de site alleen al in de afgelopen 24 uur bezocht door 3,2 miljoen mensen, waaronder 30.000 uit Israël.

De website vermeldt dat 110 landen zijn getroffen op 195:


Bronvermelding
Datum:        10-03-2020
Website:     


 

EN / NL/ עב