De Israëlische politie heeft twee tieners gearresteerd voor “opzettelijk” vandalisme van een christelijke begraafplaats in Jeruzalem, kondigde de politie vrijdag aan.

De twee verdachten, 14 en 18 jaar oud, beiden uit centraal Israël, werden donderdagavond aangehouden op verdenking van het vernielen van ongeveer 30 grafstenen op de begraafplaats bij de berg Sion. De politie heeft de verdachten niet geïdentificeerd en geen motief gegeven voor het vandalisme.

Op videobeelden van het vandalisme afgelopen zondag was te zien hoe de twee tieners, die religieuze artikelen droegen, naar een groot stenen kruis liepen en het omverwierpen. Ze zijn te zien terwijl ze grafstenen breken, door ze omver te duwen of stenen ertegen te slaan.

Districtscommandant Doron Turgeman van Jeruzalem ontmoette donderdag vroeg de Grieks-orthodoxe patriarch Theopoulos III, voordat de arrestaties werden verricht.

“Als de politie van alle inwoners en bezoekers van Jeruzalem, joden, moslims en christenen, werken we tegen geweld en daden van vandalisme, en vooral die welke religieuze sentimenten beledigen,” zei Turgeman.

Aanvallen door extremistische Joden op christenen, vooral geestelijken, komen vaak voor in de oude stad van Jeruzalem. Vorig jaar legden beveiligingscamera’s een niet-uitgelokte aanval van drie religieuze Joden op Armeense priesters vast in de buurt van de Jaffa-poort. Een van de priesters werd in het ziekenhuis opgenomen.

Benjamin Pileggi, communicatiedirecteur van Christ Church, vertelde ook aan ALL ISRAEL NEWS dat er de afgelopen jaren een toename is geweest van gewelddadige acties en onverdraagzaamheid tegen christenen in de stad.

“Hoe openlijker christelijk je eruitziet, hoe meer je het voelt,” zei hij. “Als kerk voel je het natuurlijk of het nu mensen zijn die buiten protesteren, of de mensen video’s opnemen die behoorlijk opruiend lijken. En dus voelen we zeker de spanning, een toename van antagonisme.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanvallen als een “niet-religieuze en immorele daad”, en zei dat “de staat Israël zich heeft ingezet voor de vrijheid van aanbidding en religie voor leden van alle religies, en zal dit beleid voortzetten.”

Een ander dergelijk incident vond plaats in 2013, waarbij vier Joodse verdachten werden gearresteerd nadat kerkfunctionarissen videobewijs van het vandalisme aan de politie hadden verstrekt.

Amerikaanse leiders veroordeelden het vandalisme, waaronder de speciale gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om antisemitisme Deborah Lipstadt te monitoren en te bestrijden.

“Ik veroordeel deze verachtelijke daad”, zei Lipstadt op sociale media. “Ontheiliging van alle heilige plaatsen is onaanvaardbaar en de heiligheid van begraven moet worden gerespecteerd.”

De Amerikaanse ambassade in Israël heeft ook een bericht op sociale media vrijgegeven waarin staat: “Het vernielen van religieuze sites is onaanvaardbaar. Jeruzalem moet een stad zijn voor al haar inwoners.”

De begraafplaats werd in 1848 geopend door de Anglicaanse bisschop van Jeruzalem Samuel Gobat. Het graf van Gobat was er een van ontheiligd.

Yisca Harani, een historicus die gespecialiseerd is in het christendom, merkte op dat de begraafplaats een laatste rustplaats is van “de groten van de wereld” uit verschillende gebieden, met name archeologie.

Pileggi zei dat als Israëli’s zich bewust waren van de mensen wiens graven werden ontheiligd, ze hopelijk meer respect, zo niet dankbaarheid, zouden hebben voor hun dienst aan het Heilige Land.

“Het is triest dat deze geschiedenis wordt vergeten, vooral door Joodse extremisten. Ze begrijpen niet de omvang of tragedie dat deze mensen (hier begraven) zionisten waren voordat veel Joden zelfs zionisten waren, “zei Pileggi. “Als ze alleen begrepen wie deze mensen wiens graven ze ontheiligen, misschien zouden ze het niet doen.”

Harani vertelde ALL ISRAEL NEWS na een bezoek aan de begraafplaats op woensdag dat de schade “mijn verbeelding te boven ging”.

Ze hoopt een groep samen te brengen om reparaties uit te voeren en experts te werven om beoordelingswerk en juridische bijstand bij te dragen. Harani leidde een solidariteitsmars van Israëlische Joden na het incident van 2021 tegen de Armeense priesters en zamelde geld in om beveiligingscamera’s voor geestelijken te kopen om verdere aanvallen af te schrikken.


Bronvermelding:
Datum:        08-01-2022
Auteur:        Nicole Jansezian
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב