Op een zeldzame munt van een halve shekel, die werd opgegraven in het natuurreservaat Ein Gedi, stonden de woorden “Het heilige Jeruzalem” in het Hebreeuws.

In de woestijn van Judea is een zeldzame zilveren munt van een halve shekel ontdekt uit het eerste jaar van de Eerste Joodse Opstand tegen de Romeinen, ongeveer twee millennia geleden. De zeldzame munt, die werd ontdekt in het gebied van het natuurreservaat Ein Gedi, had de woorden “Het Heilige Jeruzalem” in oud Hebreeuws op de voorkant staan.
De munt, die dateert uit 66/67 n.Chr. toen de Tweede Tempel in Jeruzalem werd verwoest, werd gevonden tijdens het onderzoek in de Judeawoestijn dat de Israëlische Oudheidkundige Autoriteit samen met het Ministerie van Erfgoed en de stafmedewerker van de Archeologie-eenheid van het Civiele Bestuur in Judea en Samaria de afgelopen zes jaar heeft uitgevoerd met als doel om deze oude vondsten terug te vinden voordat de plunderaars van antiquiteiten toeslaan.
Onlangs, tijdens het onderzoeken van elke grot en barst in de rots, bereikten inspecteurs van de Israël Antiquities Authority een klif in een wadi in de buurt van En Gedi toen ze de munt op de grond bij de ingang van een van de grotten tegenkwamen.
Eén verklaring voor deze vondst is dat de in Jeruzalem geslagen munt uit de zak van een rebel viel die tijdens de opstand naar de woestijn vluchtte – misschien op weg naar het nabijgelegen En Gedi.
Op één zijde van de munt staat “Het Heilige Jeruzalem” – het woord “Heilig” gespeld zonder klinker, wat de ontwikkeling weerspiegelt van het schrift op de munten die later in de Opstand verschenen als “Het Heilige Jeruzalem” met de klinker. In het midden van de munt staan drie granaatappels afgebeeld – een bekend symbool dat ook op de oude Israëlische liremunt stond die tot 1980 in de staat Israël als betaalmiddel werd gebruikt.
The Judean Desert Cave Survey. (credit: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority)
Op de andere zijde van de munt is een kelk (bokaal) afgebeeld, waarboven de letter “Aleph” staat die het eerste jaar van het uitbreken van de Opstand aanduidt en de waarde “Half-Shekel”. De kelk is een kenmerkend symbool op Joodse munten in munteenheid tegen het einde van de Tweede Tempelperiode.
Joodse opstandelingen sloegen hun eigen munten
Deze munten werden geslagen in de waarden van shekel en halve shekel ten tijde van de Eerste Opstand van de Joden tegen de Romeinen in Judea tussen de jaren 66 en 70 CE.
In overeenstemming met het Tora-gebod dat het afbeelden van afbeeldingen verbiedt, gebruikten de Joden plantaardige motieven en cultische en religieuze symbolen op hun munten, terwijl de heidense bevolking symbolen afbeeldde zoals dieren en het portret van de heersende keizers en de Griekse taal die in die tijd de gangbare taal was.
Als onderdeel van de Joodse opstand en het creëren van een interne “Joodse Opstand-economie”, sloegen de opstandelingen hun eigen zilveren en bronzen munten met Joodse symbolen.
De opstandelingen besloten het archaïsche Hebreeuwse schrift te gebruiken dat enkele honderden jaren eerder in gebruik was ten tijde van de Eerste Tempelperiode, in plaats van het Griekse schrift dat ten tijde van de Tweede Tempel door de bevolking in het land en de regio werd gebruikt.
De leiders van de Joodse Opstand besloten de heersers te trotseren en zelfstandig zilveren munten te slaan met het Hebreeuwse schrift en zonder de afbeelding van de heersende keizer. Het lijkt erop dat de munten werden geslagen in Jeruzalem, mogelijk in het gebied van de Tempel.
Volgens Yaniv David Levy, de numismaticus van de Israel Antiquities Authority, “zijn munten uit het eerste jaar van de Opstand, zoals deze, zeldzaam. Tijdens de Tweede Tempel betaalden Joodse pelgrims een Tempelbelasting in munten van een halve shekel.
Ongeveer 200 jaar lang werden als betaling Tyrische munten gebruikt (tetradrachmen uit Tyrus, die in het Romeinse Rijk een ongebruikelijke rol speelden als betaalmiddel voor de tempelbelasting in Jeruzalem), gemaakt van fijn zilver en een statussymbool in de regio.
In de loop van de opstand sloegen de opstandelingen alternatieve munten met de opschriften “Shekel Israel”, “Half-Shekel” en “Quarter-Shekel”. Het lijkt erop dat de rituelen in de Tempel doorgingen tijdens de opstand en dat deze munten nu door de rebellen werden gebruikt.
The silver coin as found, showing the reverse face with three pomegranates and the surrounding inscription “The Holy Jerusalem”. (credit: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority)
Amir Ganor, een directeur van het Judean Desert Survey and Excavation Project merkte op dat “de vondst van de zilveren Jaar-één halve sjekel in de loop van een gecontroleerde archeologische activiteit een zeldzame gebeurtenis is in Israël en in de Judean Woestijn in het bijzonder.
Deze vondst benadrukt het belang van gecontroleerd professioneel onderzoek van het hele gebied. Elke nieuwe vondst draagt bij aan de geschiedenis van het volk en het land. Zonder het onderzoek zou de munt misschien door plunderaars uit de oudheid zijn gevonden en voor de hoogste prijs op de antiekmarkt zijn verkocht. In de zes jaar van het project hebben we meer dan 800 grotten opgenomen en duizenden belangrijke vondsten gedaan.”
Minister van Erfgoed Rabbi Amichai Eliyahu voegde eraan toe dat “de opwindende ontdekking verder bewijs levert van de diepe en onbetwistbare band tussen het Joodse volk en Jeruzalem en het Land Israël. Deze verbazingwekkende vondst is nóg een krachtig teken van de wortels van ons volk in het Land Israël.”
Eli Escusido, directeur van de Israëlische Oudheidkundige Autoriteit, concludeerde dat de ontdekking van de halve-shekel munt weer een geschenk is dat we de Israëlische natie hebben geschonken – bewijs uit de eerste hand van een turbulente periode in de geschiedenis van ons volk 2000 jaar geleden, in een periode van extremiteit en discours dat de natie verdeelde en leidde tot vernietiging.
Na twee millennia zijn we teruggekeerd naar ons land en is het heilige Jeruzalem weer onze hoofdstad. De vondst van de munt in deze tijden herinnert ons aan wat er in het verleden is gebeurd en leert ons hoe belangrijk het is om naar eenheid toe te werken.”

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
25-7-2023

Auteur:
Judy Siegel-Itzkovich

Beeld:
The silver coin, as found, showing the obverse face with the chalice in the center, and above it the letter “Aleph” marking Year 1 of the outbreak of the revolt, and the inscription “half-shekel”, the value of the coin. (photo credit: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority)

Website:
www.Jpost.com

 

EN / NL/ עב