Vooraanstaande joodse organisaties veroordeelden de Belgische regering zondag omdat ze heeft besloten de militaire bewakers uit synagogen in de stad Antwerpen te verwijderen, vooral omdat de beslissing komt op de verjaardag van de terreuraanslag in 2014 op het Joods Museum in Brussel.
Sinds de aanslag staan Joodse plaatsen onder legerbescherming. In reactie op het Belgische besluit om troepen te verwijderen, verklaarde het American Jewish Committee (AJC):
We zijn diep verontrust over de plannen van Antwerpen om de gewapende bescherming uit de synagogen van de stad terug te trekken. De stad moet de koers onmiddellijk omkeren en te allen tijde de volledige bescherming van alle burgers garanderen. Over de bescherming van het joodse leven valt niet te onderhandelen!:
B’nai B’rith International veroordeelde ook het afschaffen van de militaire bewaking en twitterde:
‘#OTD in 2014 vond de terroristische aanslag op het Joods Museum van #België plaats. Vandaag kwam er nieuws naar voren over plannen om de beveiliging van synagogen in Antwerpen te verminderen. De aanval moet een duidelijke herinnering zijn, België moet sterker staan om zijn # Joodse gemeenschap te beschermen’:
De herschikking houdt verband met budgettaire en arbeidskwesties in België, waar COVID-19 de economie ernstig heeft getroffen en op dit ogenblik reeds 9.212 mensen heeft gedood. “De Joodse gemeenschap heeft in deze moeilijke tijden meer, niet minder, bescherming nodig”, schreef het Forum van Joodse Organisaties van Vlaamse Joden in een maandag gepubliceerde verklaring over het plan.
Terreur
In de Joodse gemeenschap is men er duidelijk niet gerust op. Volgens de krant De Tijd zouden de militairen uit het straatbeeld verdwijnen vanaf september 2020. De krant baseert zich op uitspraken van Defensieminister Philippe Goffin (MR) afgelopen woensdag in de Kamer. De inzet van militairen om synagoges, Joodse scholen en instellingen te bewaken worden door sommigen betwijfeld.
Gewapende militairen werden voor ,het eerst ingezet op 17 januari 2015 acht dagen na de aanslagen in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt Hyper Casher waarbij alles samen 6 Joden werden vermoord en elf anderen niet-Joodse Fransen. De dreiging was dermate toegenomen dat de Belgische staat het nodig achtte om zijn minderheden – waaronder ook de Joodse – beter te beschermen.
Een half jaar eerder op 24 mei 2014 vond een bloedige aanslag plaats op het Joodse museum waarbij een Israëlisch echtpaar en twee medewerkers van het museum koelbloedig werden afgemaakt. De moordenaar was de moslim Syrië-strijders Mehdi Nemmouche die snel kon gevat worden.
Bronvermelding:
Datum: 25-05-2020
Beeld: Pixabay
Website: brabosh.com