De NIK-gemeente Noord-Holland Noordwest luidt de noodbel voor de Joodse begraafplaats van Haarlem. Als er niets gebeurt, zal deze monumentale plek ten ondergaan aan slijtage en achterstalligheid. Dit stelt voorzitter Ruben Boas tegen RTVNH. Hij nam een verslaggever mee langs het monumentale hek van de begraafplaats aan de Amsterdamsevaart. “Er zijn pilaren die zijn ingewaterd. Die staan ook te wiebelen,” aldus Boas. Er is een inzamelingsactie gestart om de begraafplaats te redden. De gemeente Haarlem onderhoudt inmiddels het groen, maar toch houdt het niet over. Momenteel wonen er ongeveer 250 Joodse Nederlanders in de Spaarnestad.

Tot 1940 was Haarlem een grote Joodse gemeente, maar nu is die erg klein, benadrukt Boas. Mede daarom heeft zijn gemeente geen geld om de begraafplaats met honderden monumentale graven goed te kunnen onderhouden. Het hekwerk, dat de graven moet beschermen, staat op instorten. Daarom is Boas op zoek naar financiering. Er is 75.000 euro nodig om het hek te restaureren en toekomstklaar te maken. Ongeveer de helft van dat bedrag is inmiddels via subsidies binnen. “Stel dat we uiteindelijk niet uitkomen, dan is de gemeente Haarlem bereid om het sluitstuk te vergoeden,” aldus Boas. Haarlem heeft daarvoor echter nog niets getekend.

De NIK-gemeente Noord-Holland Noordwest bestrijkt onder meer de Spaarnestad, Heemstede, Zaandam en Alkmaar. In die laatste twee steden stemde de gemeenteraad ermee in het groenonderhoud van de lokale Joodse begraafplaats te betalen. Dat scheelt jaarlijks 10.000 euro, aldus Boas. Momenteel loopt er een onderzoek naar Joods vastgoed dat in en na de oorlog van Joden werd ingenomen. Tevens wordt een voormalig Joods Gemeentegebouw hersteld om daar te kunnen vertellen over de Joodse geschiedenis Haarlem. Boas: “Ik vind het heel fijn dat er nu zo naar gekeken wordt, op een andere manier. Het is natuurlijk na de oorlog gegaan zoals het gegaan is, dat had ook met de tijd te maken en nu wordt er anders naar gekeken.”


Bronvermelding:
Datum:        22-02-2021
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Ruben Boas (RTVNH)
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב