‘Groeiend aantal Amerikaanse Joden overweegt om de VS te verlaten’, kopte een bericht van de Jewish Telegraphic Agencyeen Joodse (online) nieuwsdienst. Canadese immigratie-advocaten melden een opvallende toename in aanvragen van Joodse Amerikanen die naar Canada willen uitwijken. 

De groeiende agressieve houding van rechts-extremistische milities boezemt veel Joodse burgers in Amerika angst in. De recent verijdelde samenzwering tegen de gouverneur van Michigan illustreert dat gevaar. Veel Joodse burgers zien een herverkiezing van Trump als een bedreiging en ze vrezen een chaotische en explosieve situatie na 3 november als Trump verliest of de uitslag omstreden is.

Vorig jaar werd een recordaantal van antisemitische incidenten gemeld. De afgelopen twee jaar zijn er in vier steden dodelijke aanslagen geweest op Joden, hoofdzakelijk door rechtsextremistische terroristen.

President Trump weigert stelselmatig afstand te nemen van rechts-extremistische milities en complotdenkers als QAnon. De meeste daarvan hanteren een racistische agenda en zijn doorgaans ook fel antisemitisch. The Jewish Telegraphic Agency ziet Trumps tolerante houding als één van de oorzaken van het groeiend antisemitisme. Toen Trump in het televisiedebat met Biden uitgedaagd werd zich uit te spreken tegen de extreemrechtse ‘Proud Boys’ militie, moedigde Trump die groep juist aan. Zijn houding begint zelfs steeds meer Republikeinse politici te verontrusten.

Er zijn tal van deze zwaarbewapende rechts-extremistische en neofascistische groepen. De meesten van hen zijn fanatieke Trump-supporters en sommigen hebben al verklaard naar de wapens te zullen grijpen als Trump dreigt te verliezen.

Sommige christenen reageren misschien met ongeloof op het bericht dat Amerikaanse Joden Trump’s als een bedreiging ervaren. “Trump is toch pro-Israël? Hij heeft toch een Joodse schoonzoon?” Zij beseffen niet hoezeer Trump leunt op de steun van deze extreemrechtse groepen en milities. Ook de steun van conservatieve christenen is cruciaal voor Trump en die hadden zij hem toegezegd in ruil voor onder andere een pro-Israël politiek. Trump is vooral berekenend. Vrede bewerken in het Midden-Oosten, waarvoor zijn schoonzoon Jared Kushner een geweldige inspanning heeft geleverd, is in veel opzichten belangrijk en voordelig voor Trump. Maar dat betekent niet dat Joden hem sympathiek zijn. Voor de verkiezingen van 2016 liet hij zich vaak denigrerend en karikaturaal uit over Joden. Veel Amerikaanse Joodse leiders zien in Trump geen betrouwbare bondgenoot.

Trump loopt achter in de peilingen en zijn strategie om de macht te behouden, bestaat voornamelijk uit het zaaien van angst, demagogie en het demoniseren van zijn tegenstanders, daarbij geholpen door ongegronde complottheorieën die rondgaan op internet. Zijn onzinnige opdracht aan minister van justitie William Barr om Joe Biden, Hillary Clinton en Barack Obama aan te klagen en hun arrestatie voor te bereiden, stookt de haat tegen de Democraten onder zijn fanatieke aanhang nog verder op. Bedenk daarbij dat het grootste deel van de Amerikaanse Joden traditioneel de Democratische partij steunt.

Veel Joden vrezen een doelwit te worden, als het na de verkiezingen van 3 november tot geweld komt, schrijft The Jewish Telegraphic Agency. De Binnenlandse Veiligheidsdienst van de VS rapporteerde recent dat rechtsextremistische bewegingen de hardnekkigste en meeste dodelijke bedreiging voor de VS vormen en gekenmerkt worden door Jodenhaat. De situatie roept bij sommigen herinneringen op aan de dertiger jaren van de vorige eeuw in Europa. En met een president die er herhaaldelijk op gezinspeeld heeft een nederlaag niet te zullen accepteren, en zo nodig via ondemocratische weg aan de macht wil blijven, is hun angst niet ongegrond.


Bronvermelding:
Datum:        12-10-2020
Auteur:         Hans Frinsel
Website:      zaut.org


Noot van de Redactie:
Voor alle artikelen die op deze website worden geplaats geldt dat de publicaties niet noodzakelijk het standpunt of de mening weer van RadioIsrael.nl weergegeven.

EN / NL/ עב