Hoewel Israël voor de tweedaagse Joodse heilige dag Rosj Hasjana, die net ten einde liep, een record hoog terroristisch alarm had, ging het Joodse Nieuwjaar voorbij zonder grote veiligheidsincidenten of terroristische aanslagen.

De spanningen bleven niettemin hoog, met moslims en politie die slaags raakten in Oost-Jeruzalem en op de Tempelberg.

Op dinsdagavond sparren Arabieren met de Israëlische politie in de Jeruzalemse wijken Sur Baher en Silwan, waarbij ze stenen en vuurwerk naar de politie gooiden en vuilnisbakken in brand staken.

Ook in de afgelopen dagen hebben Arabieren herhaaldelijk ruzie gemaakt met de Israëlische politie op de Tempelberg. Op maandag , toen Joodse bezoekers de heiligste plaats van de Bijbel bezochten, schoten Arabieren die zichzelf hadden gebarricadeerd in de met zwarte kappen bedekte Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg vuurwerk af vanuit de moskee.

De Israëlische politie heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is dat stenen uit een moskeedeur worden gegooid en waarop gemaskerde Arabieren de moskee verlaten om stenen naar voorbijgangers te gooien. Bovendien zei de politie dat Arabieren stenen gooiden naar agenten rond de ingang van de Leeuwenpoort naar de Oude Stad.

“De bezoeken [door Joden] aan de Tempelberg vinden zoals gewoonlijk plaats naast moslimgebeden”, zei politiewoordvoerder Eli Levi.

Het ophitsen boven de Tempelberg neemt toe en dat zou volgens de politie de onrust gedeeltelijk voeden. Het is bekend dat moslims tegen Joodse bezoekers van de Tempelberg zijn – en Hamas, die de Gazastrook beheert, heeft herhaaldelijk gedreigd met “repercussies” als Joden de heilige plaats bezoeken.

Het aantal Joodse bezoekers aan de Tempelberg is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, tot een recordhoogte van meer dan 50.000 in het afgelopen jaar, volgens The Times of Israel.

De schermutselingen in de oostelijke delen van Jeruzalem vonden drie nachten op rij plaats, waarbij de politie verwachtte dat de onrust nog weken zal aanhouden, ook door de aanstaande feestdag van Yom Kippur, of de Grote Verzoendag, de belangrijkste dag op de Joodse kalender.

“Tot nu toe zijn de incidenten in Jeruzalem onder controle gehouden”, zei de Israëlische politiecommissaris Yaakov Shabtai dinsdag tijdens een rondleiding op de Tempelberg. “We zijn klaar voor elk scenario.”

Voor de vakantie zette de Israëlische politie ongeveer 20.000 politieagenten in het hele land in om terroristische activiteiten te voorkomen, vooral in Jeruzalem en de betwiste gebieden Judea en Samaria, het bijbelse hart van de Joodse natie.

De veiligheidstroepen van Israël blijven optreden tegen terroristische groeperingen en arresteren terreurverdachten preventief om aanslagen te voorkomen. Dit jaar zijn ze er al in geslaagd om meer dan 300 “aanzienlijke” terreuraanslagen te stoppen.

“We hebben 312 belangrijke terroristische aanslagen, steekpartijen, schietpartijen, zelfmoordaanslagen verijdeld en hebben 2.110 arrestaties verricht”, zei hoofd van Shin Bet, Ronen Bar, vóór de vakantie.

Ondanks de spanningen belde de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, dinsdag de Israëlische president Isaac Herzog om zijn goede wensen voor het Joodse Nieuwjaar uit te spreken.

“Beide leiders spraken de hoop uit dat in het komende jaar de civiele en veiligheidssamenwerking zal worden versterkt en stil zal worden en de veiligheid zal worden hersteld”, aldus een officiële verklaring van het kantoor van Herzog .

Maandag belde Abbas de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz om hem een ​​gelukkig nieuwjaar te wensen en de veiligheidssituatie te bespreken. Tijdens de oproep, volgens The Times of Israel, “merkte Gantz het belang op van het handhaven van de veiligheid en openbare orde op de Westelijke Jordaanoever tijdens de vakantie … en benadrukte hij de verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit in dat opzicht.”

De oproep van Abbas kwam kort nadat hij tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York Israël als een “apartheidsregime” aan de kaak had gesteld; hij zei daar ook dat Israël, “door zijn vooropgezette en weloverwogen beleid, de tweestatenoplossing [aan het vernietigen] was.”


Bronvermelding:
Datum:        28-09-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Arabieren maken ruzie met Israëlische grenspolitieagenten bij de Lions Gate in de oude stad van Jeruzalem, 26 september 2022. (Foto: Jamal Awad/Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב