Spanningen op het gebied van veiligheid, wegafsluitingen, marsroutes en muziekfestivals: Dit is wat u moet weten voor  Jom Jeroesjalajim, Jeruzalemdag.

Duizenden Israëli’s worden in Jeruzalem verwacht voor de jaarlijkse vlaggenmars op Jom Jeroesjalajim met duizenden politieagenten om het omstreden evenement te beveiligen, samen met joodse bezoeken aan de Tempelberg, ondanks de bezorgdheid over geweld zowel in de Oude Stad als vanuit de Gazastrook.

Het defensieapparaat bereidt zich ook voor op de mogelijkheid van raketbeschietingen vanuit Gaza tijdens de Vlaggenmars. Op dinsdag publiceerde Hamas’ al-Qassam Brigades een bericht op sociale media van de al-Aqsa moskee met op de achtergrond vliegende raketten en de tekst “het Zwaard van Jeruzalem (de naam die door Palestijnse facties wordt gebruikt voor Operatie ‘Guardian of the Walls’) zal niet worden afgewend.”

Op woensdag kondigde ‘de balloneenheid’ Zonen van Al-Zawari aan dat zij van plan was brandbommen op te laten en rellen te organiseren langs de grens met Gaza. Bovendien is er een “Palestijnse vlaggenmanifestatie” gepland langs de grens, ten oosten van Gaza Stad.

Salah al-Bardawil, lid van het politieke bureau van Hamas, waarschuwde woensdag dat ze “de mars van de zionistische vlaggen niet zomaar voorbij zal laten gaan, en  dat een respons onvermijdelijk zal komen”, aldus Arabischtalige media.

Een functionaris van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah waarschuwde Israël tegen “het spelen met vuur” door de vlaggenmars in de Moslimwijk toe te staan. De ambtenaar zei dat oproepen van sommige Joodse groepen om de al-Aqsa moskee tijdens de viering van Jom Jeroesjalajim te “bestormen” tot een “grote explosie” zou kunnen leiden.

Tijdens een persbriefing op dinsdag verklaarde Vedant Patel, plaatsvervangend woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Amerika er bij de partijen op blijft aandringen om zich te onthouden van acties, retoriek en activiteiten die de spanningen doen oplopen.

“Natuurlijk geloven wij in het recht van individuen om zich te uiten en dat vreedzaam te doen”, zei hij. “En wat ik wil herhalen is dat we alle partijen oproepen om kalm te blijven, zich terughoudend op te stellen en zich te onthouden van acties en retoriek en activiteiten die de spanningen zouden doen escaleren.”

Duizenden politieagenten beveiligen Jom Jeroesjalajim feestelijkheden

Hoewel Jom Jeroesjalajim technisch gezien op donderdagavond begint en doorgaat tot vrijdag, zijn de festiviteiten een dag vervroegd om te voorkomen dat ze op Shabbat uitlopen. Tussen 3.200 en 3.500 Israëlische politieagenten en vrijwilligers zullen in de hele stad actief zijn om de feestelijkheden te beveiligen en het verkeer in goede banen te leiden, waarvan 2.500 alleen al voor de Vlaggenmars. Op dinsdag zijn er vijftien verdachten gearresteerd en kregen 37 anderen een straatverbod opgelegd in de aanloop naar Jom Jeroesjalajim. De politie benadrukte dat de mars de Tempelberg of een van zijn poorten niet zal betreden.

De politie riep de demonstranten en de rest van het publiek op de instructies van de politie op te volgen en elke uiting van fysiek of verbaal geweld te vermijden. “Verstoringen en uitingen van geweld van welke aard dan ook zullen door de politie krachtig worden bestreden”, benadrukte hoofdcommissaris Yoram Segal van de politie van het district Jeruzalem.

Segal verwierp ook de vrees voor grootschalig geweld en zei dat het joodse geweld tijdens de Vlaggenmars vorig jaar zeer gering was en meestal beperkt bleef tot een groep minderjarigen die snel werden aangepakt.

Hij voegde eraan toe dat de politie streng zal optreden tegen degenen die de openbare orde verstoren, hetzij van Joodse, hetzij van Palestijnse zijde. De politie zal gebruik maken van videocamera’s en andere hightechbewaking om eventuele ongeregeldheden in de gaten te houden om de politie snel in te zetten en zich snel te kunnen  richten op eventuele gebieden waar het uit de hand begint te lopen.

De mars zal de traditionele route volgen en vertrekken vanuit het centrum van de stad langs de straten King George en Agron, alvorens zich in tweeën te splitsen, waarbij de mannen door de Damascuspoort en de moslimwijk gaan en de vrouwen door de Jaffapoort, alvorens weer samen te komen bij de Westelijke Muur.

Ben-Gvir: Politie garandeert bewegingsvrijheid voor Joden 

Tijdens een situatiebeoordeling met de politie benadrukte minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir dat “dit een feestdag is; het beleid is om volledige bewegingsvrijheid voor Joden in heel Jeruzalem toe te staan. Alle dreigingen van terrorisme, alle dreigingen van pesterijen, alle dreigingen van provocaties van welke aard dan ook moeten worden tegengehouden. Het is onmiskenbaar dat de Vlaggenmars, een feestdag, de opgang van Joden naar de Tempelberg is, zonder dat iemand denkt dat het mogelijk is hen te bedreigen of te schaden – en bovenal is het een boodschap aan de hele wereld.”

De slotbijeenkomst vindt plaats bij de Westelijke Muur vanaf 19.00 uur. Op vrijdagochtend zullen daar ook de feestelijke gebeden worden uitgesproken.

Op donderdag en vrijdag zullen een aantal centrale manifestaties plaatsvinden, waaronder de Vlaggenmars, een “White Night” muziekfestival voor studenten, het Sunroot elektronische muziekfestival, staatsceremonies op de berg Herzl en Ammunition Hill voor Jom Jeroesjalajim en de herdenkingsdag voor Ethiopische Joden die op weg naar Israël zijn omgekomen, plus rondleidingen, ceremonies en een festival ter gelegenheid van de sterfdag van de profeet Samuel.

Tijdens de mars zelf zullen anti-justitiële hervormingsgroepen vanaf 17.30 uur een protestmars houden in de buurt van de presidentiële residentie in Jeruzalem.

Van 14.00 tot 19.00 uur op donderdag zullen de volgende straten en de toegangswegen tot die straten worden afgesloten voor voertuigen: Ben Zvi, Bezalel, King George, Keren Hayesod, Agron, Yitzhak Kariv, King Solomon, Menashe Ben Israel, Khativat Yerushalayim, Ha-Ttzanhanim, Kheil ha-Handasa, de IDF-tunnel, Haim Bar Lev zuidwaarts en Sultan Suleiman in beide richtingen.

Tijdens de mars zal de sneltram niet rijden op de stations bij het IDF-plein en zal het openbaar vervoer in het gebied alternatieve routes volgen.

The route of the Jerusalem Flag March, May 2023 (credit: ISRAEL POLICE)

Duizenden bezoekers worden verwacht op de Tempelberg op Jom Jeroesjalajim

Duizenden joodse bezoekers zullen donderdag de Tempelberg bezoeken. Een aantal Tempelbergorganisaties heeft grote bezoeken gepland. De site zal open zijn voor Joodse bezoekers van 7:00-11:30 uur en van 13:30-2:30 uur.

Om 12 uur zal de Beyadenu-beweging een vlaggenmars houden van de Jaffapoort naar de poorten van de Tempelberg, alvorens om 13.30 uur een bezoek te brengen aan het complex zelf. De beweging Terugkeer naar de Berg (Chozrim Lahar) heeft aangekondigd dat zij, ondanks het politieverbod, zingend, dansend en met Israëlische vlaggen over de Tempelberg zelf zal marcheren.

Joodse bezoekers van de Tempelberg mogen van de politie geen Israëlische vlaggen of religieuze voorwerpen dragen of tonen en mogen niet openlijk bidden. Vorig jaar lukte het een aantal bezoekers om Israëlische vlaggen uit te hangen op de Tempelberg en veel bezoekers zongen religieuze liederen en baden luid en openlijk, ondanks het bevel van de politie om te stoppen.

De IDF is naar verluidt van plan een straatverbod uit te vaardigen om Tom Nisani, oprichter van Beyadenu, de komende maand de toegang tot Jeruzalem te ontzeggen, omdat hij “de nationale en openbare veiligheid in gevaar zou kunnen brengen”, met inbegrip van “provocerende activiteiten” op de Tempelberg.

Verschillende MK’s en ministers zullen naar verwachting deelnemen aan de Vlaggenmars, waaronder Ben-Gvir en minister van Financiën Bezalel Smotrich. Het is onduidelijk of Ben-Gvir de Tempelberg zal bezoeken op Jeruzalemdag.

Palestijnen roepen op tot mobilisatie op de Tempelberg en de Oude Stad

De Palestijnen hebben hun verontwaardiging geuit over de Vlaggenmars en plannen grootschalige bezoeken aan de Tempelberg. Aan Hamas gelieerde media roepen de Palestijnen op om woensdag en donderdag massaal naar de tempelberg te komen om de confrontatie aan te gaan met de Joodse bezoekers.

Vorig jaar braken op de Dag van Jeruzalem gewelddadige confrontaties uit op de Tempelberg, waarbij Palestijnen van binnenuit stoelen gooiden en vuurwerk afvuurden op de politie, terwijl de politie de deuren van de moskee van buitenaf op slot deed. Later die dag botsten extreem-rechtse activisten met bewoners van de moslimwijk van de Oude Stad.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
17-05-2023

Auteur:
Tzvi Joffre

Beeld:
Itamar Ben-Gvir waves a flag at the Jerusalem Flag March on June 15 (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM)

Website:
jpost.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב