Maandag 25 april  was het Joodse Jom HaZikaron, letterlijk de Dag van de Herinnering  van de gevallen soldaten en omgekomenen door terroristische aanslagen in Israël. Voor veel Israëli’s is dit een belangrijke herdenkingsdag. Sinds de vorige memorial day zijn er 59 gevallen soldaten bijgekomen, veelal jonge mensen die in hun adolescentie in het leger dienen en daarbij hebben we het nog niet over de slachtoffers door terroristische aanslagen van het afgelopen jaar.

Aanstaande maandagavond om 20:00 zullen gedurende één minuut de sirenes loeien waarbij Israëli’s alles stilleggen, inclusief het rijden op snelwegen, en in stilte staan om de gevallenen te herdenken en respect te tonen. Op de vooravond van Jom HaZikaron zijn bij wet alle uitgaansgelegenheden gesloten, en omroep- en onderwijsinstellingen wijzen op het plechtige karakter van de dag. De reguliere televisieprogramma’s worden op die dag gestaakt en de namen en rangen van alle soldaten, die voor Israël zijn gesneuveld, worden 24 uur per dag uitgezonden.

Om 11.00 uur a.s. dinsdagochtend klinkt een sirene twee minuten die de opening markeert van de officiële herdenkingsceremonies en particuliere herdenkingsbijeenkomsten op elke begraafplaats waar soldaten begraven liggen. Veel Israëli’s bezoeken de rustplaatsen van dierbaren gedurende deze dag.

Nationale herdenkingsdiensten worden gehouden in aanwezigheid van Israëls hoogste leiding en militair personeel. In huizen, legerkampen, scholen, synagogen en openbare plaatsen worden herdenkingskaarsen aangestoken en hangen de vlaggen halfstok. De hele dag door dienen militairen en gepensioneerden als erewacht bij oorlogsmonumenten in het hele land. Veel traditionele en religieuze Joden bidden op Jom HaZikaron voor de zielen van de gesneuvelde soldaten. Er worden speciale door het Israëlische rabbinaat voorgeschreven gebeden gereciteerd.

Er zijn vele gebeden, hieronder twee voorbeelden van zo’n gebed uit de Nederlandse sidoer (סדר טוב להודות. (2021). Wilco Drukkerij, Meppel.):
Hier wordt mee begonnen:

Mah Towoe (מה טבו)
Hoe goed zijn uw tenten Jaäcov,
Uw woningen Israël. Numeri 24:5
Dankzij Uw alomvattende liefde mag ik Uw Huis binnengaan
En mij buigen naar Uw heiligdom in ontzag voor U. Psalm 5:8
Eeuwige, hoe houd ik van Uw huis,
De plaats waar Uw glorie verblijft. Psalm 26:8
Ik wil mij neerwerpen, buigen en knielen
Voor de Eeuwige, mijn maker. Psalm 95:6

Moge mijn gebed U bereiken op een moment dat U het wilt aanvaarden. God, antwoord mij in Uw alomvattende liefde met Uw waarachtige hulp. Psalm 69:14

En:

David dichtte dit klaaglied voor Sjaoel en zijn zoon Jonathan.
Op uw hoogten, Jisraël, liggen de besten gesneuveld.
Ach, hoe zijn nu de helden gevallen!
Bergen van Gilboa, laat dauw noch regen neerdalen op uw vruchtbare hellingen.
Want daar ligt het schild van de helden te roesten,
Het schild van Sjaoel, niet meer met olie gewreven.
Sjaoel en Jonathan, in leven bemind en geliefd,
werden in hun dood niet gescheiden.
Sneller dan adelaars, sterker dan leeuwen waren zij.
Ach, hoe zijn de helden gevallen!
Ach, hoe werd in het heetst van de strijd,
Jonathan, op uw hoogten Jisraël geveld!
Jonathan, broeder, ik ben zeer bedroefd om jouw dood;
Je was mij zo dierbaar.
Ach, hoe zijn nu de helden gevallen, de strijdwagens vergaan.

 

 

EN / NL/ עב