In de Bijbelse traditie is er een herder nodig om een ​​verschil te maken. Tegenwoordig is het Yoel Zilberman, een voormalige herder die opgroeide op de boerderij van zijn vader in Neder-Galilea. Hij is op een missie om de verbinding van alle inwoners van het land Israël met elkaar en met het land zelf te versterken.

In 2007 richtte Zilberman de non-profitorganisatie HaShomer HaChadash (The New Guardian) op om de veiligheid voor Israëlische boeren te vergroten, staatsgronden te behouden en voedselzekerheid te waarborgen door vorm te geven aan een toekomstige generatie landbouwers.

Het duurde nog 12 jaar voordat hij de jeugdbeweging HaTnua HaChadasha (De Nieuwe Beweging) oprichtte, maar nog maar twee jaar voordat er 3.000 bedoeïenenkinderen bij kwamen.

HaShomer HaChadash is voortgekomen uit de aankondiging van zijn vader dat hij de boerderij wilde verkopen sinds hij in de zestig was en dat er niemand in de tweede generatie was om het over te nemen. Bovendien werden boeren in het gebied lastiggevallen door criminele elementen onder de naburige bedoeïenen. Ze braken hekken af, doodden koeien en veroorzaakten schade.

De volgende twee jaar wijdde Zilberman zijn verlof van de marine aan het bewaken van de boerderij van zijn vader, geholpen door vrijwilligers die spontaan uit het hele land begonnen te arriveren.

Lilberman omschrijft zijn ngo als “een joodse democratische organisatie die samenwerking zoekt met de Arabische samenleving, en met de bedoeïenenmaatschappij in het bijzonder.”

HaShomer HaChadash runt nu vier kostscholen waar leerlingen van de achtste tot de twaalfde klas landbouw en architectuur studeren en hun dag om vijf uur ’s ochtends beginnen. Een post-legerprogramma, Anshei Adama (People of the Land), biedt de mogelijkheid om in de landbouw te werken als een eerste toegangspoort tot het leven.

Bedoeïenen educatieve boerderij
aTnua HaChadasha is gestart in 2019 en biedt twee keer per week jeugdactiviteiten in filialen en gemeenschappelijke boerderijen op 250 locaties in heel Israël.

Onder de 25.000 kinderen en jongeren van de beweging, in de klassen 4-12, bevinden zich 3.000 bedoeïenen uit verschillende dorpen die zich afgelopen voorjaar begonnen aan te sluiten na de opening van HaTnua HaChadasha’s educatieve boerderij in de bedoeïenen-Arabische Raad van Zarzir. Burgemeesters van de bedoeïenenraden in Neder-Galilea woonden de officiële inhuldiging bij.

Op de t-shirts van deze HaTnua HaChadasha-leden stond “Mijn broeders voogd” in het Hebreeuws en Arabisch. Foto door Yoel Zilberman via ISRAEL21C

HaTnua HaChadasha-leden Lien Garifat en Lien Gadir, beiden 11, en Lamis Garifat, 12, uit Zarzir, vertelden ISRAEL21c dat hoewel ze aanvankelijk onzeker waren over toetreding tot de jeugdgroep, ze erg blij zijn met de “schoonmaak, koken, samenwerking en paarden”. ” en andere leuke aspecten van werken op de boerderij.

Lien Garifat, 11, geniet van de paarden op de proefboerderij. Foto door Yoel Zilberman via SRAEL21C

Ze benadrukten het belang van ontmoetingen en spelletjes spelen met jongeren uit andere dorpen en willen graag dat meer leden zich aansluiten.

Terwijl Lamis Engels en Hebreeuws sprak, communiceerden beide Liens via Maysoon Abu Zumat, directeur van de educatieve boerderij, die voor de functie was aanbevolen door het hoofd van de dorpsraad.

Lamis Garifat, 12, bij de opening van een educatieve boerderij in Galilea. Op de achtergrond staat HaTnua HaChadasha geschreven in vurige letters van het Hebreeuws en Arabisch. Foto door Yoel Zilberman via ISRAEL21C

De Zarzir-tak van de jeugdbeweging geeft Hebreeuwse lessen.

“De meeste bedoeïenenkinderen spreken geen Hebreeuws, en dat is jammer, want de taal is een geweldige kans om met elkaar in contact te komen”, zegt Zilberman.

Verantwoordelijkheid nemen
“Er zijn zoveel goede mensen die deel willen uitmaken van de Israëlische samenleving, niet van de fanatici die hun naam besmeuren”, legt Zilberman uit, die tijdens de Libanonoorlog van 2006 een bedoeïenenbroeder verloor.

De burgemeesters van zes bedoeïenenraden in Neder-Galilea, allemaal IDF-veteranen, namen contact op met Zilberman na de Arabische rellen in mei 2021. Ze deelden pijnlijke verhalen over geweld, vandalisme en hoge werkloosheid in hun gemeenschappen, evenals een afname van het gevoel van persoonlijke veiligheid .

In Galilea wonen naar schatting 50.000 bedoeïenen.

“De meeste bedoeïenen willen in vrede leven”, zegt Zilberman, “en we zagen dat we verantwoordelijkheid moesten nemen voor onze gezamenlijke toekomst en in de strijd tegen misdaad.”

Hij wil de jeugd, zowel Joden als Arabieren, helpen zich verbonden te voelen met en trots te zijn op het gebied waar ze wonen en dat gevoel over het hele land te verspreiden.

Bedoeïenenjongeren bij de opening van een experimentele boerderij in Zarzir. Foto door Yoel Zilberman via ISRAEL21C.

Liraz Levi, HaTnua HaChadasha’s Arabisch-Joodse levenscoördinator, zegt tegen ISRAEL21C dat de activiteiten van de beweging speciaal op de kinderen zijn afgestemd.

Planten op de educatieve boerderij in Zarzir. Foto door Yoel Zilberman via ISRAEL21C

“We vinden onszelf elke dag opnieuw uit en sluiten aan bij wat er in het veld gebeurt, bij de maatschappelijke realiteit. Er is geen ‘copy paste’. Op elke plek sluiten we aan bij de gevestigde tradities en de noden van de gemeenschap. Hoewel we met de jeugd werken, is de hele gemeenschap – broers en zussen, ouders, grootouders – erg belangrijk voor ons.”

De jeugd speelt een rol in de keuze van activiteiten die in de beweging worden aangeboden.

“We willen dat ze meedoen. Zij zijn de toekomst. We willen dat hun toekomst mooi is”, zegt Levi.

“Dus plannen ze wat ze nodig hebben, om iets te koken of iets te bouwen. Als kinderen dingen bouwen, zijn ze trots op hun eigen werk. ‘Wil je een zitplek bouwen? Plan. Ik zal de grondstoffen brengen en we zullen je helpen, maar jij zult het doen.’”

Levi zegt dat de jeugdbeweging van plan is zich aan te sluiten bij meer Arabische nederzettingen.

“We willen ze een betere toekomst bieden. Om de dingen op hun eigen manier te blijven doen, maar dan beter”, legt ze uit.

Klik hier voor meer informatie.


Bronvermelding:
Datum:        19-02-2023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Yoel Zilberman, via ISRAEL21C
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב