Israël probeert zich steeds weer te mengen in de crisis tussen Rusland en Oekraïne, en Jeruzalem is kennelijk bereid als gastheer op te treden voor besprekingen over een staakt-het-vuren tussen de twee landen. In het weekeinde werden de vlaggen van Rusland en Oekraïne geprojecteerd op de muren van de Oude Stad van Jeruzalem, samen met de afbeelding van twee duiven en de woorden: “Hij die vrede sticht in Zijn hoge hemel. We wachten op u.”

De uitdrukking “Hij die vrede afdwingt in Zijn hoge hemel” (Hebreeuws Oseh Shalom Bimromav) komt uit Job 25:2. Deze woorden hebben hun weg gevonden naar talrijke delen van de Joodse liturgie, en worden altijd geassocieerd met het verzoek aan God om Zijn vrede ook over het volk van Israël te brengen:

“Moge Hij, Die vrede sticht in de hemel, ook vrede stichten met ons en met geheel Israël; en zij zeiden allen: Amen.”

Jeruzalem is natuurlijk gedurende een groot deel van zijn geschiedenis allesbehalve een stad van vrede geweest, zelfs na de hereniging onder Israëlisch bewind. De gelegenheid om de Heilige Stad te presenteren als een plaats van bemiddeling en vrede is er dus een, die de Israëlische autoriteiten graag aangrijpen.

In een verklaring die het gemeentebestuur van Jeruzalem in het weekeinde heeft vrijgegeven, staat:

“Jeruzalem, de hoofdstad van de staat Israël, is een stad van vrede en coëxistentie. Wij zijn voor beëindiging van de gevechten en voor een verbetering van de verstandhouding tussen de partijen. Wij willen graag voldoen aan het verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, en de diplomatieke dialoog tussen de twee landen hier in Jeruzalem organiseren”.

Zullen de Russisch-Oekraïense vredesbesprekingen uitgerekend in Jeruzalem worden gehouden? De tijd zal het leren, maar als het zo is, zou het een opmerkelijke gebeurtenis zijn en zeer zeker een “Teken in de tijd”.


Bronvermelding:
Datum:        15-03-2022
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Yonatan Sindel / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב