De route door het centrum omvat 30 praalwagens en passeert zeven muziekpodia.

Jeruzalem zal zijn eerste Purim-parade in meer dan vier decennia organiseren in de schaduw van de vijf maanden durende oorlog met Hamas in Gaza, zo maakte de gemeente bekend.

De parade omvat dertig praalwagens en zeven muziekpodia langs de kilometerlange route door het centrum op maandag, wanneer de oude ommuurde stad de feestdag Shushan Purim viert, een dag na andere plaatsen in de wereld.

De gebeurtenis vindt plaats op het moment dat er vijf maanden na het bloedbad van 7 oktober nog 130 gijzelaars in Gazaanse gevangenschap achterblijven, waaronder 70 tot 100 mensen die vermoedelijk nog in leven zijn.

Kinderen van de Asa Chayil School nemen deel aan de Adloyada Purim-parade in Efrat, 5 maart 2023. Foto door Gershon Elinson/Flash90.

“De parade dit jaar is meer dan een Poerim-evenement, maar een overwinning van geest en standvastigheid”, zei burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem, die vorige maand werd verkozen voor een tweede termijn van vijf jaar.

De laatste Poerim-parade in de hoofdstad vond plaats in 1982.

De traditionele kleurrijke Purim-processies die in heel Israël worden gehouden, worden ‘Adloyadas’ genoemd, een afkorting voor de rabbijnse Aramese zinsnede in de Talmoed die het gebod beschrijft om te drinken en vrolijk te zijn als onderdeel van de feestdag.

Op locaties in het centrum van Jeruzalem zullen podia worden opgezet met muzikale evenementen, waaronder orkesten, DJ’s en andere performancegroepen.


Bron: JNS  

Datum: 18-03-2024

Auteur: JNS

beeld: Mensen feesten tijdens Poeriem in de Agrippasstraat, vlakbij de Machane Yehuda-markt in Jeruzalem. Met dank aan de gemeente Jeruzalem.

EN / NL/ עב