Zondagavond was er een speciale uitzending van de talkshow Op1. Daarbij stond de Amerikaanse president Donald Trump centraal. Te gast was onder andere de christelijke presentator en ondernemer Jan van den Bosch te gast. Die vertelde onder tafel te willen kruipen nadat er beelden getoond werden waarin Trump vertelde dat hij na Jezus de meest beroemde persoon op aarde was.

“Wat ik wel mooi vind, is dat Trump Europa een shocktherapie heeft gegeven”, steekt de presentator van wal in het programma. “Ik weet nog dat hij bij de opening van het NAVO-gebouw was. Hij zei toen tegen dat hele Sanhedrin van Europese leiders: “America First, zoek het zelf maar uit.” Je zag ze allemaal verbaasd naar elkaar kijken. Wat krijgen we nu? Ze moesten meer voor defensie betalen. Een paar dagen later kwam de top bij elkaar en toen werden ze wakker.”

“Het constante beledigen en vernederen van mensen, dat raakt mij als christen diep.”

“Mensen voelden zich niet meer gehoord en begrepen”, vertelt Van den Bosch als hem wordt gevraagd of hij blij was met de komst van Trump vier jaar geleden. “De kerken speelden geen rol van belang meer. Amerika is het meest christelijke land ter wereld. 210 miljoen Amerikanen zijn christenen en die werden bij Clinton niet gehoord. Trump stak heel handig in op de christelijke agenda met normen en waarden en de strijd voor het ongeboren leven. In het begin sprak zijn agenda me wel aan.”

De presentator veranderde door tweets en toespraken van Trump echter van gedachten: “Het constante beledigen en vernederen van mensen, dat raakt mij als christen diep. Dat is absoluut niet Bijbels.”

Vervolgens wordt er in de uitzending een fragment getoond waarin Trump stelt dat hij, na Jezus, de meest beroemde persoon op de wereld is. Aan tafel wordt er gelachen om het fragment. “Jullie lachen”, reageert Jan van den Bosch. “Maar ik zak door de grond als ik zoiets zie. Ik zou onder de tafel willen kruipen. Ik denk allereerst niet dat hij het meende. Daarnaast kwam Jezus Christus niet naar deze aarde om een beroemdheid te worden, integendeel. Hij was er voor de verdrukten om gerechtigheid te brengen, om de zieken te genezen.”

Toch denkt de presentator dat white evangelicals nog steeds massaal op Trump zullen stemmen: “Ze stemmen op Trump, want die staat bovenaan de stemlijst. Maar eigenlijk stemmen ze voor een beleid waar ze zich achter kunnen stellen. Het is niet de man die populair is, maar zijn beleid.”


Bronvermelding:
Datum:        02-11-2020
Auteur:        Redactie
Beeld:          CIP
Website:      cip.nl


 

EN / NL/ עב