ISIS plant een comeback, maar deze groep en andere jihadistische groepen zullen te kampen hebben met een versterkte Joodse Staat. De Israëlische spionage­dienst Mossad en de militaire inlichtingen­dienst van de IDF hebben in drie jaar tijd wereldwijd zo’n 50 terreuraanslagen gedwarsboomd, rapporteerde de Israëlische omroep Mako begin vorige week.

De verijdelde terreuraanslagen waren volgens Mako het werk van Iran en van de Islamitische Staat-jihadistengroep. De Israëlische inlichtingendienst leverde informatie over geplande terreuraanslagen tegen twintig landen. Daaronder was Turkije, waar de Mossad hielp maar liefst 12 aanvallen van ISIS te verijdelen, ondanks de verslechterende diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het Erdogan-regime in Ankara.

Inlichtingen werden gedeeld met Turkije, zelfs nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn kwaadaardige retoriek tegen Israël had opgevoerd, tijdens de oplaaiingen in het conflict met Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza. Erdogan vergeleek zelfs de Israëlische premier Benyamin Netanyahu met de nazi-dictator Adolf Hitler en beweerde dat Israël ‘culturele genocide’ pleegde tegen de Palestijnse Arabieren.

‘Vandaag de dag worden de Palestijnen onderworpen aan druk, geweld en intimidatiebeleid dat niet minder ernstig is dan de onderdrukking van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog,’ vertelde de Turkse dictator aan de deelnemers aan een conferentie over Jeruzalem vorig jaar.

Knesset-voorzitter Yuli Edelstein reageerde op het nieuws door te zeggen: ‘Het lijkt erop dat niet alleen de burgers van Israël dank verschuldigd zijn aan de Mossad. Het zou interessant zijn als de tiran Erdogan zo vriendelijk zou zijn om ons te bedanken voor het redden van de levens van zijn burgers.’ Het is onnodig om te zeggen dat Erdogan zweeg over het verslag van Mako.

Premier Benyamin Netanyahu van Israël onthulde verder dat de Israëlische inlichtingendienst een ISIS-bomaanslag op een vlucht van Etihad Airways van Sydney naar Abu Dhabi heeft helpen dwarsbomen door Australische functionarissen te waarschuwen.

‘Dat vliegtuig van Sydney naar Abu Dhabi zou in de lucht ontploffen, we kwamen erachter via onze cyberactiviteiten, we kwamen erachter dat ISIS dit zou gaan doen en dus waarschuwden we de Australische politie en zij stopten dit, voordat het gebeurde,’ vertelde Netanyahu aan de deelnemers aan een cyberbeveiligingsconferentie.

‘Als je dat 50 keer vermenigvuldigt, geeft dat je een idee van de bijdrage die Israël heeft geleverd aan het voorkomen van grote terroristische operaties, met name van ISIS, in tientallen landen en de meeste van die gevallen werden verijdeld vanwege onze activiteiten in cyberbeveiliging,’ voegde de langst dienende Israëlische premier eraan toe.

De Mossad hielp ook om een Hezbollah-aanval op de Britse hoofdstad Londen te verijdelen, evenals dat het hielp om een Iraans plan te verijdelen om de Franse hoofdstad Parijs te bombarderen, vertelden Israëlische ambtenaren aan Channel 11 in Israël. Het delen van Israëlische inlichtingen over ISIS-aanvallen tegen voornamelijk westerse landen zou nog belangrijker kunnen worden in het licht van recente ontwikkelingen waarbij de jihadistische organisatie betrokken is.

Volgens een nieuw rapport van het Institute for the Study of War werkt ISIS aan een comeback in Irak en Syrië, terwijl ISIS ‘al zijn wereldwijde operaties categoriseert als onderdeel van een campagne genaamd ‘Soldiers Harvest’’. De campagne omvat de hergroepering van de strijdkrachten in Syrië en Irak, waar ISIS over zo’n 30.000 strijders beschikt, en de uitbreiding van de operaties naar landen buiten het Midden-Oosten.

In Congo, India en Pakistan heeft ISIS drie nieuwe ‘provincies’ in het leven geroepen. En op Paaszondag heeft het een verwoestende aanval op christenen in Sri Lanka gelanceerd.

ISIS is nu begonnen met een uitputtingsstrijd in Irak en Syrië. Daar gebruikt de Jihadistische groep autobommen (VIEBD’s) en motorbommen (MIEBD’s) om chaos te veroorzaken. De Iraakse tak van ISIS heeft bijvoorbeeld al een reeks aanvallen met auto- en motorbommen tegen de olierijke Koerdische stad Kirkuk uitgevoerd.

Op 30 mei kondigde ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het begin aan van een ‘wereldwijde uitputtingsstrijd en het einde van de ‘Soldiers Harvest’.’ Sindsdien heeft ISIS ‘operaties’ uitgevoerd in Syrië, Irak, Afghanistan, West-Afrika, Libië, Somalië, Centraal-Afrika, Pakistan en de Sinaïwoestijn in Egypte.

De Jihadistische groep bereidde zich ook voor op een terroristische aanslag in Israël. Die werd verijdeld nadat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, die een tip kregen van de Israëlische inlichtingendienst, een 23-jarige Palestijnse vrouw uit een dorp in de buurt van Qalqiliya arresteerden.

De afgelopen twee maanden plaatste ISIS ook ijzingwekkende beelden van dreigende aanvallen op het Westminsterpaleis in Groot-Brittannië en de Big Ben in Londen op sociale media. ‘Aanslagen op Londen komen binnenkort’, stond op een poster die een brandende Big Ben afbeeldde. Een andere afbeelding die door ISIS-leden werd geplaatst, vertoonde ‘een man met een bivakmuts die met een mes, druipend van bloed, bij de stad New York stond met het opschrift: ‘Alleen maar terreur. Bestrijd ze in je land,’ meldde de Mirror in Groot-Brittannië.

‘Wanneer de heilige maanden voorbij zijn (een verwijzing naar de Ramadan), dood dan de polytheïsten waar je ze ook maar vindt en vang ze en beleger ze en bezit ze op elke plaats van hinderlaag,’ schreef ISIS op een van de posters, daarmee verwijzend naar Soera at-Tawbah 9:5-15 van de Koran.
– – – – –

Bronvermelding
Datum:       17-07-2019
Auteur:       Yochanan Visser
Foto:          Flash90
Website:     https://israeltoday.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב