Na drie en een half jaar bouwen die begon tijdens het bewind van toenmalig premier Benjamin Netanyahu, is de ondergrondse/bovengrondse grensbarrière tussen Israël en Gaza eindelijk voltooid.

De 65 kilometer lange barrière omvat een ondergronds onderdeel met sensoren, een bovengronds hek, een zeebarrière, radarsystemen en commando- en controlekamers om infiltraties vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied te voorkomen.

“De barrière, een innovatief en technologisch geavanceerd project, berooft Hamas van een van de capaciteiten die het probeerde te ontwikkelen, en plaatst een ‘ijzeren muur’, sensoren en beton tussen de terreurorganisatie en de inwoners van het zuiden van Israël.” Dat zegt minister Benny Gantz in een verklaring.

“Deze barrière zal Israëlische burgers een gevoel van veiligheid geven en zal deze prachtige regio in staat stellen zich verder te ontwikkelen en te bloeien.

“Het routinematige leven hier [in het zuiden van Israël] is onze overwinning en het is de grootste bedreiging voor terroristische organisaties. We zullen onze bereidheid blijven handhaven om elke poging om Israëlische burgers schade te berokkenen te dwarsbomen, met de nadruk op raketaanvallen vanuit Gaza.

“We zullen ook de overdracht van Iraanse knowhow en technologie naar Gaza voorkomen, en zullen elke poging van Hamas om zijn filialen in Judea en Samaria of waar dan ook in Israël te exploiteren, blijven dwarsbomen. Hun pogingen zijn keer op keer mislukt.”

“Om de realiteit in Gaza te veranderen, zijn onze eisen eenvoudig en duidelijk: het stoppen van de militaire opbouw van Hamas, de langdurige rust en de terugkeer van onze jongens [MIA]”, voegde Gantz eraan toe. “We werken onvermoeibaar om dit te bereiken. Ik raad Hamas aan om deze zaken aan te pakken en niet te focussen op bedreigingen.”

Er werd vandaag een ceremonie gehouden ter gelegenheid van de voltooiing van de bouw van de barrière, in aanwezigheid van de minister van Defensie, de chef van de generale staf van de IDF, de directeur-generaal van het ministerie van Defensie en extra hoge functionarissen van het ministerie en de IDF.

Achtergrond informatie:

De barrière omvat 5 elementen die elkaar aanvullen:

1. Ondergrondse barrière met sensoren
2. Een “slimme” omheining (meer dan 6 meter hoog)
3. Een maritieme barrière met middelen om infiltraties op zee te detecteren en een wapensysteem dat op afstand wordt bestuurd
4. Een reeks radars en camera’s
5. Commando- en controlekamers

Over de barrière:

• De lengte van de slagboom is ongeveer 65 km. De bouw duurde ongeveer 3,5 jaar.
• Meer dan 1.200 arbeiders waren betrokken bij de bouw ervan.
• Er werden 6 betoncentrales gebouwd langs de grens met de Gazastrook.
• Er werden ongeveer 220.000 vrachtwagens van beton gebruikt
• Er werd 140.000 ton ijzer en staal geïnvesteerd in de constructie van de barrière
• De barrière omvat honderden camera’s, radars en andere sensoren

Hoewel het leger aanvankelijk tegen het project was, werd het toch gezamenlijk gepland en gebouwd door het Ministerie van Defensie en de IDF.


Bronvermelding:
Datum:        07-12-2021
Auteur:       Hana Levi Julian
Website:      https://www.jewishpress.com/


 

 

EN / NL/ עב