Eerder vanmiddag hebben Likud leider Benjamin Netanyahu en Blue and White leider Benny Gantz, hun coalitieregering in de Knesset gepresenteerd. Dat ging niet zonder slag of stoot, leden van de oppositie bleven Netanyahu en Gantz tijdens hun toespraken in de rede vallen. Aan het einde van alle toespraken vond er een stemming plaats waarvan de uitslag 73-46 voor de nieuwe coalitie niet verrassend was. Daarna vond één voor één de beëdiging van alle leden van de nieuwe regering plaats.

Netanyahu begon met een verwijzing naar zijn partner in de regering, de leider van Blue and White Benny Gantz, die volgens Netanyahu op 17 november 2021 in een rotatie in het kabinet de functie van premier van hem zal overnemen. Netanyahu vertelde dat Gantz en hij goed samenwerkten toen Gantz Operatie Protective Edge in 2014 leidde en dat hij zeker weet dat ze goed zullen samenwerken in de nieuwe regering die alle burgers van Israël dient.

“Het publiek wil een eenheidsregering, en dat is wat het publiek krijgt”, zegt Netanyahu tegen de Knesset, waarin hij uitlegt dat de vierde verkiezingen het land meer zullen kosten dan de nieuwe regering, die met 36 ministers de grootste in de geschiedenis van Israël zal worden.

Netanyahu zei dat de kosten van een brede regering veel lager waren dan nieuwe verkiezingen, met een verwijzing naar het grote aantal ministers (36). Hij presenteerde de richtlijnen voor de nieuwe regering, inclusief haar inzet om delen van Jordaan vallei te annexeren.

‘Het is tijd om soevereiniteit toe te passen op joodse gemeenschappen in Judea en Samaria’, zei hij. ‘Dit zal de vrede niet op afstand brengen, het zal het dichterbij brengen. Deze nederzettingen zullen in elk scenario deel uitmaken van Israël.’

De belangrijkste taak die de nieuwe regering nu staat te wachten is het aanpakken van het coronavirus en alle daarbij komende problemen. “De strijd tegen het virus zal pas worden beëindigd als er een vaccin is gevonden”,zei Netanyahu. “Maar nu heeft een sterk leiderschap nodig heeft om zowel de aanhoudende gezondheidsrisico’s als de daaruit voortvloeiende financiële crisis het hoofd te bieden”, voegde Netanyahu eraan toe.

Er zal een groep ministers worden gevormd, vergelijkbaar met het veiligheidskabinet, die zich zullen bezig houden met de strijd tegen het coronavirus en alle problemen die daardoor worden veroorzaakt.

Tijdens zijn toespraak werd Netanyahu meerdere keren door Knesset leden onderbroken die hem toeriepen “omkoping, fraude en vertrouwensbreuk”.

Benny Gantz, sprekend na Netanyahu, zegt dat de beëdiging van de regering een einde maakt aan de ‘ergste politieke crisis in haar geschiedenis’, waarin hij oproept tot het einde van ‘het tijdperk van opruiing’ en het begin van een ‘tijdperk van verzoening’.

Gantz, die herhaaldelijk werd onderbroken door geschreeuw van zijn voormalige alliantiegenoten die nu in de oppositie zitten, zij dat het alternatief voor de regering ‘de rand van een burgeroorlog’ was.

“De nieuwe coalitie ook een einde maakt aan ‘de regering van slechts de helft van de bevolking, dit is een regering voor de hele bevolking,” aldus Gantz.’.

Verder zei Gantz “dat Netanyahu de juiste zet had gemaakt door met hem samen te werken en een datum vast te stellen voor hun rotatie in de leiding. Na 11 jaar aan het roer, accepteerde je de beslissing van de kiezers die zeiden dat ze eenheid wilden”, zegt Gantz en zich tot Netanyahu richtend. ‘Dat was een moedige en belangrijke beslissing.’

Tegen zijn voormalige Blue and White bondgenoten Yair Lapid en Moshe Ya’alon, die weigerden met hem mee te gaan, zegt hij: “Jullie weten dat ik wilde dat jullie bij me waren. Ik hoor jullie aanvallen, maar ik respecteer jullie nog steeds. Ik ben bedroefd dat het partnerschap op het moment van de waarheid niet kon worden gehandhaafd,” zegt hij terwijl hij herhaaldelijk werd onderbroken door geschreeuw van Yesh Atid MK Mickey Levy, die uit het plenum werd verwijderd.

Gantz zegt open te staan ​​voor dialoog ook met opposanten, en in een duidelijke verwijzing naar pogingen van Netanyahu en zijn loyalisten om hervormingen in het rechtssysteem door te voeren, zegt Gantz dat hij als plaatsvervangend premier en als premier “de rechtsstaat in Israël zal steunen”.

Yesh Atid-Telem voorzitter en zeer waarschijnlijk de oppositieleider, Yair Lapid, viel de nieuwe regering aan in zijn toespraak in de Knesset na de toespraken van Benjamin Netanyahu en Benny Gantz.

“Vandaag heeft dit gebouw het vertrouwen van het Israëlische publiek verloren. Mensen haten politici, ze haten politiek. Ze geloven niet dat politiek waarden vertegenwoordigt. Ze geloven absoluut niet dat het relevant is voor hun leven. Ze hebben gelijk. De politiek neemt hun geld en geeft ze niets terug. Er is geen verband tussen politiek en het echte leven van echte mensen ‘, zegt Lapid.

Lapid, die grote kritiek had op de omvang van de regering, de grootste in de geschiedenis van Israël, zei: “coronavirus is een excuus voor een corrupte partij ten koste van de belastingbetaler.”

‘Na al het lege gepraat over een’ noodregering ‘is de regering die vandaag wordt gevormd de grootste en meest verkwistende in de geschiedenis van het land. 36 ministers, 16 onderministers. Noem je dat een noodregering? 52 kantoren met personeel en beveiliging. Er zijn minder dan 50 coronavirus patiënten aan de beademing in Israël; we hebben meer ministers en onderministers dan patiënten die aan de beademing liggen. We kunnen een minister of onderminister naast elk bed plaatsen en dan blijven er nog twee over ‘, bespot hij.

“Israëli’s beter verdienen”, zei Lapid.
Hij belooft dat de oppositie ‘er zal zijn om hen eraan te herinneren dat het anders kan zijn. Er is een alternatief, een ander leiderschap. Geen leiderschap dat alleen om zijn eigen banen en stoelen geeft. Een leiderschap dat waarde hecht aan de verandering die we willen leiden. Om van het jodendom te houden, maar om religieuze dwang te bestrijden. Om racisme tegen te gaan. Om corruptie te bestrijden. Om onze democratie te beschermen tegen degenen die haar willen vernietigen. ‘


Bronvermelding
Datum:        17-05-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         Pixabay
Website:      https://www.joods.nl/


 

EN / NL/ עב