“Er waren tientallen baby’s… Dat is een situatie die moeilijk te beschrijven is.”

Motty Bukchin identificeert al een kwart eeuw lichamen van gruwelijke terreuraanslagen, maar niets bereidde hem voor op de taferelen die hij deze week aantrof in verwoeste gemeenschappen in het Gazagebied.

“In [Kibboets] Kfar Aza was het een zeer moeilijke ervaring. Hele families werden daar in koelen bloede afgeslacht. Sommigen werden verbrand, waarschijnlijk levend, omdat de moordenaars huizen in brand staken. Sommige lichamen waren zwaar mishandeld,” zei hij.

 

A home in Kibbutz Kfar Aza, Oct. 10, 2023. Photo by Chaim Goldberg/Flash90.

Vanaf het moment dat Bukchin hallo zegt, is de uitputting en het gewicht van wat hij heeft gezien duidelijk in zijn stem te horen. Het officiële dodental staat op 1.200 en het blijft stijgen.

Bukchin is vrijwilliger voor ZAKA, een noodhulporganisatie die helpt bij het identificeren van slachtoffers van terrorisme, verkeersongevallen en andere rampen. Hoewel veel van de meer dan 3.500 vrijwilligers van de organisatie getrainde medici zijn, is ZAKA beter bekend voor het verzamelen van lichaamsdelen en zelfs gemorst bloed voor een fatsoenlijke Joodse begrafenis.

“We zijn in de hele zuidelijke regio aan het werk geweest, sinds zaterdagmiddag tot nu, elke dag,” zei hij.

De reis van Bukchin en zijn team voerde hen van de Gaza Bypass Road, waar ze honderden lijken tegenkwamen in voertuigen langs de kant van de weg, naar de kibboetsim waar Israëli’s leden onder onvoorstelbare gruwelen.

“In Kibboets Be’eri zagen we voor het eerst zo’n grote concentratie lijken op zo’n kleine plaats,” zei Bukchin. “Ik werk al 25 jaar bij ZAKA, en er zijn veel moeilijke gebeurtenissen geweest tijdens deze jaren-intifada, oorlogen, terroristische aanslagen, maar het aantal lijken en de brutale manier waarop ze werden vermoord kan ik me niet herinneren te zijn tegengekomen.”

Israeli soldiers remove bodies of civilians in Kibbutz Kfar Aza, Oct. 10, 2023. Photo by Chaim Goldberg/Flash90.

Hij weigerde uit te weiden over wat hij had gezien. Op woensdagmiddag waren er 108 lijken gevonden in Be’eri.

“Uit respect voor de doden,” zei Bukchin, terwijl zijn stem het bijna begaf.

Het werk om de lichamen te identificeren is fysiek en emotioneel slopend en wordt nog verergerd door de constante dreiging van raketvuur en de angst voor terroristen die op de loer liggen.

“In de kibboetsim lagen overal ladingen explosieven, boobytraps en granaten,” zei Bukchin.

“De troepen hebben de kibboetsim ontruimd toen we binnenkwamen, door huis voor huis te controleren of het veilig is om de huizen binnen te gaan. En dan gaan we naar binnen om het werk te doen. De taferelen die we zien zijn echt moeilijk om mee om te gaan. Ze vielen de mensen in hun huizen aan; ze hadden geen kans om de aanvallers af te weren.”

Hij pauzeert even om tot zichzelf te komen en voegt eraan toe: “Er waren tientallen baby’s… Dat is een situatie die moeilijk te beschrijven is.”

Bukchin doet geen poging om de pijn te verbergen. “Het is verschrikkelijk moeilijk, maar we zijn op een heilige missie. Het is belangrijk. We proberen elkaar te steunen en wachten vooral tot de nachtmerrie voorbij is.”

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
11-10–2023

Auteur:
Sveta Listratov

Beeld:
ZAKA volunteers at Kibbutz Be’eri identifying the bodies of Israelis slain by Hamas terrorists, Oct. 11, 2023. Credit: ZAKA.

Website:
www.JNS.org

 

 

 

EN / NL/ עב