Nu 91% van de stemmen zijn geteld blijkt er opnieuw een gelijkspel te zijn. Likoed en Blauw & Wit hebben beiden 32 Knesset zetels.

TV channel 12 meldt dat het de resultaten van 91% van de stemmen heeft ontvangen van bronnen binnen de Centrale Verkiezingscommissie resultaten waarvan het zegt dat het van binnenuit bronnen heeft ontvangen in de Centrale Verkiezingscommissie.

Volgens deze onofficiële resultaten krijgen Likud en Blue en White ieder 32 zetels; de Arabische Joint List 12 ; Shas en Yisrael Beytenu ieder 9; United Torah Judaism 8; Yamina 7; Labour-Gesher staat op 6; en het Democratische kamp krijgt 5 zetels

Het rechtse blok zou volgens deze telling 56 Knesset zetels hebben, het centrum linkse blok onder leiding van Blue & White zou 55 Knesset zetels halen. Avigdor Liberman heeft 9 zetels en is dus de kingmaker.

Volgens Channel 12 zijn deze cijfers gebaseerd op het feit dat een grote meerderheid van de stemmen al zijn geteld maar de Centrale Verkiezingscommissie wil zeker zijn van zijn zaak en voert hertellingen uit om te zorgen dat de juiste informatie naar buiten wordt gebracht.

Het is bekend dat Blue & White best een unity regering met Likud wil maar zonder Netanyahu. Liberman heeft altijd gezegd een unity regering te willen zonder de ultraorthodoxe partijen.

Netanyahu zij vanmorgen om 3.30 uur in een vrijwel lege zaal dat hij “een sterke regering, een stabiele regering, een zionistische regering, een regering die zich inzet voor Israël als de natiestaat van het Joodse volk, wil.” Daarmee duidelijk de Arabische Joint List uitsluitend.

Benny Gantz, de leider van Blue & White daarentegen heeft gezegd de Arabische Joint list niet uit te sluiten.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         18-09-2019
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:           Screenshot youtube
Website:       www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב