Laat ik eerst uitleggen wat solide tumoren zijn. Dat is een abnormale massa weefsel die meestal geen cysten of vloeibare gebieden bevat. Solide tumoren kunnen goedaardig zijn (geen kanker) of kwaadaardig (kanker). Verschillende soorten solide tumoren worden genoemd naar het type cellen dat ze vormt. Voorbeelden van solide tumoren zijn sarcomen, carcinomen en lymfomen. Leukemieën (bloedkanker) vormen in het algemeen geen solide tumoren.

Israël’s revolutionaire behandeling van CAR-T kanker, die succesvol is gebleken bij de behandeling van bloedkanker leukemie, kan nu ook effectief zijn in het doden van solide tumorcellen bedekt met specifieke antilichamen, volgens onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

De studie werd geleid door Dr. Yaron Carmi van de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv.

Carmi vertelde The Jerusalem Post dat chemotherapie momenteel de meest voorkomende behandeling is voor snelgroeiende, solide tumoren. Chemotherapie valt echter tegelijkertijd gezonde cellen en tumoren aan en veroorzaakt ernstige bijwerkingen, zoals haarverlies, misselijkheid, stemmingswisselingen, pijn, bloedarmoede en zenuw- en spierproblemen, evenals hart- en nierproblemen.

“Immunotherapie, anderzijds, is een soort biologische therapie die het eigen immuunsysteem van het lichaam gebruikt om kankercellen op te sporen en te vernietigen”, legde hij uit.

Een publicatie van de Universiteit van Tel Aviv legde uit dat CAR-T-celtherapie een vorm van immunotherapie is die veranderde T-cellen gebruikt om kanker te bestrijden. T-cellen zijn een soort lymfocyten, of witte bloedcellen, die een centrale rol spelen in de immuunrespons (de “T” is voor thymus, waar de cellen rijpen). T-cellen worden bij de patiënt verzameld en in het laboratorium gemodificeerd om op hun oppervlak structuren genaamd CAR’s te produceren. Met deze chimere antigeen-receptoren kunnen de T-cellen zich hechten aan een specifiek antigeen op de tumorcellen en ze doden.

Gemanipuleerde T-cellen zijn succesvol gebleken bij de behandeling van bloedkanker, maar pogingen om ze te gebruiken om solide kankers te bestrijden waren teleurstellend.

“We weten niet waarom,” vertelde Carmi de Post . “Er is geen duidelijk antwoord waarom het niet heeft gewerkt met solide tumoren, wat de meerderheid van de tumoren is.”

Tot nu.

“Ons laboratorium ontdekte een afzonderlijke subgroep van helper-T-cellen, ook bekend als CD4 + T-cellen, die de hoge-affiniteitsreceptor voor IgG [een antilichaam] tot expressie brengen en tumorcellen die met deze antilichamen zijn bekleed efficiënt doden”, legde hij uit. “Deze methode maakt gebruik van CAR-T-celtherapie en combineert deze met antilichaam specificiteit. Op basis van deze ontdekking konden we nieuwe T-cellen ontwikkelen met verbeterde tumor-dodende activiteit en hogere specificiteit, in vergelijking met andere op T-cellen gebaseerde therapieën voor kanker. “

De methode, die Carmi omschreef als “een enorme prestatie, bleek succesvol tijdens proeven met muizen.”

Carmi zegt dat hij op dit moment in Amerika is, zodat zijn team de financiering krijgt om naar klinische proeven te gaan. Hij zei dat als het benodigde geld is ingezameld, hij zeker is dat de behandeling binnen twee jaar beschikbaar zal zijn voor proeven op mensen.

“Omdat er een besef is van het lijden dat kankerpatiënten ondergaan, staat de FDA meer open voor de introductie van nieuwe behandelingen,” legde hij uit.

Carmi zei dat hij gelooft dat de wereld aan het begin staat van een medische revolutie: de revolutie in gentherapie.

“We zijn nu in staat om het genoom van mensen te bewerken en vreselijke ziekten te genezen, zoals mensen die zonder immuunsysteem zijn geboren – en het komt ook tot behandeling van kanker,” zei hij.

“Misschien kan ons lichaam kanker niet goed herkennen en bestrijden, maar we kunnen het veranderen op een manier die het vermogen om kanker te doden zal verbeteren,” vervolgde hij. “Het is misschien het begin, maar het is een zeer opwindende tijd voor de geneeskunde.”..

Bron: Joods.nl

EN / NL/ עב