Onderzoekers vinden een direct verband tussen de hoeveelheid stikstofoxide in de hersenen en de conditie bij muizen; vermindering van de hoeveelheden verlaagt de indicatoren en het gedrag

Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem hebben een studie gepubliceerd die voor het eerst in zijn soort is uitgevoerd en die een mogelijke toekomstige methode onthult om de symptomen van autisme te verminderen bij degenen bij wie deze veel voorkomende ontwikkelingsstoornis is vastgesteld.

Dr. Haitham Amal en zijn team van de School of Pharmacy van de Faculteit der Geneeskunde ontdekten een direct verband tussen de hoeveelheid stikstofmonoxide (NO) in de hersenen en autisme, aldus de universiteit in een verklaring.

De studie, uitgevoerd op muizen en maandag gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Advanced Science, toont aan dat autisme-indicatoren toenemen naarmate NO in de hersenen toeneemt, en dat autisme-indicatoren en -gedrag afnemen naarmate de NO-niveaus in de hersenen van muizenmodellen van autisme “op een proactieve en gecontroleerde manier” worden verlaagd.

“Dit onderzoek is een belangrijke doorbraak in het autismeonderzoek, waarbij voor het eerst een direct verband wordt gelegd tussen een toename van de concentratie NO in de hersenen en autistisch gedrag,” zei Amal.

“Ons onderzoek toonde – op buitengewone wijze – aan dat het remmen van de productie van NO, specifiek in hersenneuroncellen in muismodellen van autisme, een afname van autisme-achtige symptomen veroorzaakt,” zei hij. “Door de productie van NO bij proefdieren te remmen, werden ze ‘socialer’ en werd er minder repetitiviteit in hun gedrag waargenomen. Bovendien toonden de dieren interesse in nieuwe voorwerpen en waren ze minder angstig. Ten slotte leidde de daling van de NO-niveaus tot een significante verbetering van de neuronale kenmerken.”

De studieresultaten waren ook gebaseerd op tests met menselijke stamcellen en klinische bloedmonsters van kinderen met autisme met een lage functie, aldus de verklaring.

“Ik ben hoopvol dat we met ons nieuwe begrip van het NO-mechanisme kunnen beginnen met de ontwikkeling van therapeutische geneesmiddelen en miljoenen kinderen en volwassenen die leven met autisme over de hele wereld kunnen helpen,” voegde hij eraan toe.

In de verklaring van de universiteit werd opgemerkt dat in Israël bij meer dan 30.000 kinderen tot 18 jaar autisme is vastgesteld. In de Verenigde Staten is één op de 44 mensen onder de 21 jaar gediagnosticeerd in het spectrum, waardoor autisme de meest voorkomende ontwikkelingsstoornis is.

Volgens Amal zou de ontdekking ook gevolgen kunnen hebben voor het verband tussen NO en andere neurologische ziekten, zoals Alzheimer, of psychiatrische ziekten, waaronder schizofrenie en bipolaire stoornis.

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
23-05-2023

Auteur:
Toi Staff

Beeld:
Illustrative: A research assistant holding a mouse used to study autism, December 15, 2021. (Jeff Roberson/AP)

Website:
timesofisrael.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב